Το ΙΧ σήμερα έχει καταστεί σε ένα πρακτικό εργαλείο που εξυπηρετεί στην καθημερινότητα του ανθρώπου σε αντίθεση με το παρελθόν που κατά βάση θεωρούνταν σύμβολο κύρους. Πλέον ο βασικός παράγοντας επιλογής του οχήματος είναι το συνολικό κόστος - τιμή αγοράς και χρήσης (κόστος καυσίμων, ασφάλεια, service κλπ).
Η ασφάλιση παράλληλα, παρά την υποχρεωτική από το νόμο φύση της, αντιμετωπίζεται συχνά σαν ένα ακόμα «χαράτσι». Το αποτέλεσμα είναι πλήθος κόσμου είτε να αναζητά διαρκώς το χαμηλότερο ασφάλιστρο, χωρίς επαρκείς για τις ανάγκες του καλύψεις, είτε να επιλέγει να μείνει ανασφάλιστο.
Κύρια αίτια του φαινομένου θεωρούνται τόσο η ελλειμματική πληροφόρηση για το μέγεθος των κινδύνων που αδημονούν όσο και η νοοτροπία του Έλληνα απέναντι στην ασφάλιση γενικότερα.
Να αναφερθεί στο πλαίσιο αυτό πως η Ελλάδα ξεχωρίζει με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τα αλλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ οι λόγοι είναι οι εξής:
- H έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής: περιορίζεται κατά τη διάρκεια πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνήθως είναι εθελοντικής φύσης, ενώ στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωτική
- H αναποτελεσματική επιβολή του νόμου κυκλοφορίας που ενθαρρύνει επικίνδυνες πρακτικές.
Για παράδειγμα:
α. χρήση ζώνης ασφαλείας: 75% των μπροστά επιβατών (μέσος όρος Ε.Ε. 93%), το 23% των πίσω επιβατών (μέσος όρος Ε.Ε. 63%),
β. χρήση κράνους σε δίκυκλα: 75% των οδηγών & μόνο το 46% των επιβατών
Αξίζει να σημειωθεί πως το 1/3 των θανάσιμων ατυχημάτων συμβαίνουν κατά την διάρκεια της νύχτας σε επαρχιακούς δρόμους που δεν φωτίζονται αρκετά, ενώ τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η οδική συμπεριφορά του Έλληνα δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλής και αυτό σε συνδυασμό με άλλους εξωτερικούς παράγοντες π.χ. η κατάσταση του οδοστρώματος, η κατάσταση των άλλων οχημάτων και ο ανεπαρκής φωτισμός, καθιστούν τα ατυχήματα στην χώρα μας συχνά ακόμα και για τους προσεκτικούς οδηγούς.
Η επιλογή της ασφαλιστικής εταιρίας είναι σημαντική, δεδομένου ότι ο βασικός λόγος ασφάλισης δεν είναι μόνο η κάλυψη τρίτων σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και η κάλυψη του ίδιου του ασφαλισμένου. Για παράδειγμα αν γίνει χρήση του φιλικού ο ασφαλισμένος θα αποζημιωθεί άμεσα από την εταιρία του, για αυτό οφείλει να επιλέξει συνετά την ασφαλιστική του εταιρεία. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες από την πλευρά τους οφείλουν να ακούσουν τις ανάγκες του μέσου νοικοκυριού και να προτείνουν ολοκληρωμένες λύσεις και επιλογές στο καλύτερο δυνατό κόστος.
Ο κος Γιώργος Κροντήρης, υπεύθυνος του Κλάδου Ασφάλισης Οχημάτων της εταιρίας AIG ανέφερε σχετικά με το θέμα:
«Οι εταιρίες του κλάδου μας οφείλουν να αναγνωρίζουν πως σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, είναι σημαντικό να παρέχουμε ευέλικτες λύσεις για τους καταναλωτές. Η AIG συνεχίζει να εστιάζει στη βελτίωση των προγραμμάτων της, παρέχοντας πακέτα που ανταποκρίνονται στην οικονομική δυνατότητα του εκάστοτε ασφαλισμένου και καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνουμε διαρκώς την ανταγωνιστικότητα του τιμολογίου μας, διατηρώντας πάντα τον συνδυασμό των μοναδικών καλύψεων, του κόστους και φυσικά της εξυπηρέτησης.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr