Η απόφαση του Οργανισμού να καταθέσει στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου (London Court of International Arbitration) αίτημα διαιτησίας για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, έπειτα από την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου των VLTs στην οποία προχώρησε η ΕΕΕΠ, με αποτέλεσμα τη ριζική μεταβολή των συνθηκών υλοποίησης και εν τέλει την αναστολή του project από τον ΟΠΑΠ, ήταν για τους γνωρίζοντες εν πολλοίς αναμενόμενη.
Επίσης, αναμένει την τελική απόφαση του υπουργού Οικονομικών για το πρόσθετο τέλος στα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού ώστε να προχωρήσει σε νέες προσφυγές, στηρίζοντας και τις ενέργειες των πρακτόρων που αντιδρούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Στον OΠΑΠ έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη των θεσμικών μετόχων οι οποίοι έχουν στείλει σειρά επιστολών, αλλά και των τριών προμηθευτών μηχανημάτων για τα VLTs. Οι τελευταίοι προχώρησαν σε μια επένδυση περί τα 100 εκατ. ευρώ η οποία βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης του προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνη Στεργιώτη με την οποία άλλαξε τον κανονισμό των VLTs το περασμένο καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται πως η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει αποκτήσει το 2011, έναντι τιμήματος 560 εκατ. ευρώ, την αποκλειστική 10ετούς διάρκειας άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα (VLTs) που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.
Όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, από το σύνολο των VLTs, τα 16.500 θα λειτουργήσουν σε αμιγείς χώρους από την ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 θα τα εκμεταλλευθούν 4 έως 10 επιχειρηματικά σχήματα (παραχωρησιούχοι). Παρότι Ο Οργανισμός έχει απέκτησε την άδεια εκταμιεύοντας ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό (για την κάλυψη του οποίου είχε προσφύγει και σε δανεισμό για πρώτη φορά στην ιστορία του) το οποίο την περίοδο εκείνη είχε ενισχύσει τα δημόσια ταμεία, δεν κατέστη δυνατόν να ασκήσει το δικαίωμά του έπειτα από την απόφαση της ΕΕΕΠ το περασμένο Καλοκαίρι να αλλάξει αιφνιδιαστικά τον Κανονισμό των VLTs.
Στην προσπάθεια να συγκεντρώσει περί τα 210 εκατ. ευρώ, μόνο για μια χρονιά, αφού η πρόσθετη φορολόγηση θα οδηγήσει σε πτώση εσόδων στα τυχερά παιχνίδια και σε λιγότερα έσοδα για τον επόμενο χρόνο, η κυβέρνηση ξεχνά πως μπορεί να συγκεντρώσει πολλαπλάσιο ποσό. Μέσω της νομιμοποίησης του παράνομου τζόγου, ο οποίος πλέον προσεγγίζει τα επίπεδα του νόμιμου στοιχηματισμού δηλαδή τα 5,5 δισ. ευρώ, το δημόσιο μπορεί να αντλήσει έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, με το πάγωμα των VLTS’s χάνει έσοδα το δημόσιο της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Γ. Π.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr