Ο Ιωάννης Κατσιβέλης, πρόεδρος στην εταιρεία Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, αναφέρει ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα ως προς την προσφορά, γεγονός το οποίο επηρεάζει τις τιμές. Το τελευταίο διάστημα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι ρυθμοί αύξησης της ζήτησης σε τσιπούρα και λαβράκι έχουν ανέβει κατά 7-10%, ενώ η προσφορά έχει ενισχυθεί κατά 12%.
Είναι γεγονός, αναφέρουν στελέχη του κλάδου, ότι από τον Νοέμβριο και έπειτα η τιμή της τσιπούρας έχει δεχτεί πιέσεις. Πιέσεις, που πλήττουν κυρίως τα ψάρια των 300 γρ. έως και 600 γρ., τα οποία συγκεντρώνουν και τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, συμπαρασύροντας εν συνεχεία και τα μεγαλύτερα. Οι μικρότερες, λοιπόν, τσιπούρες κοστίζουν φέτος 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή η τιμή τους έφθανε τα 4 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα στις τσιπούρες του ενός κιλού, η τιμή σήμερα είναι 7 ευρώ περίπου, ενώ πέρυσι ξεπερνούσε τα 8. Απώλειες που όμως, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «ισοφαρίζονται» από την μεγάλη άνοδο στην τιμή που έχει το λαβράκι, που πωλείται σήμερα έναντι 4,80 ευρώ το κιλό από 4 ευρώ πέρυσι.
Από τους 110.000-120.000 τόνους που εκτιμάται ότι φθάνει σήμερα η εγχώρια παραγωγή -στους 208.700 τόνους ανέρχεται η ευρωπαϊκή παραγωγή- το 80% διοχετεύεται στο εξωτερικό και κυρίως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία. Η Ελλάδα κατέχει το 52% της μεσογειακής παραγωγής (τσιπούρα και λαβράκι), ενώ αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό τσιπούρας.
Παρά τη μείωση της τιμής της τσιπούρας, αναφέρει στέλεχος εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, η άνοδος της τιμής στο λαβράκι αλλά και οι μεγαλύτεροι όγκοι πωλήσεων που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο είδος στο εξωτερικό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για απώλειες στα έσοδα. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, πριν από οκτώ χρόνια, οι βασικότεροι παίκτες του κλάδου εξήγαγαν στην αγορά της Αγγλίας 5 τόνους ψάρια, ενώ σήμερα διοχετεύουν στην ίδια χώρα 250-280 τόνους τσιπούρα και λαβράκι.
Μία εξίσου σημαντική παράμετρος που αναμένεται να εμποδίσει την όποια αρνητική επίδραση της πτώσης της τιμής της τσιπούρας στα κέρδη των εταιρειών, είναι ότι η παραγωγή τουλάχιστον στους μεγάλους παίκτες είναι 55%-45% υπέρ της πρώτης. Όσον αφορά στη διαφορά τιμής πώλησης του προϊόντος ανά εταιρεία που το εξάγει, αυτή εξαρτάται από το κόστος μεταφοράς που διαφέρει από κράτος σε κράτος. Επί παραδείγματι, το μεταφορικό κόστος στην Ιταλία είναι 13 λεπτά, στην Ισπανία, 20 λεπτά, στην Αγγλία 25 λεπτά κ.λπ.
Τέλος, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, φέτος η μέση τιμή για τα τσιπούρα και λαβράκι θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα , δηλαδή 4,20-4,30 ευρώ το κιλό.
Δ.Κ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr