Σύμφωνα με ανάλυση της Πειραιώς, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι τιμές στον χυμό, στη ζάχαρη, στο ρύζι, στο σιτάρι και στο βαμβάκι.Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες έως τον Απρίλιο-Ιούνιο 2024 (83% πιθανότητα), με αυξανόμενες πιθανότητες να αναπτυχθεί το La-Ninia τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 (62% πιθανότητα), επηρεάζοντας τις καλλιέργειες της Ν. Αμερικής (κυρίως καλαμπόκι, σόγια και ζάχαρη), χωρίς, όμως, ακόμη να έχει προεξοφληθεί στις τιμές τους.
Σε επιμέρους επίπεδο, η αναμενόμενη ενίσχυση της προσφοράς, παρά την ύπαρξη επιβολής δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σιταριού, δύναται να μειώσει την τιμή του σιταριού. Για τη ζάχαρη, η εκτιμώμενη μεγαλύτερη ινδική παραγωγή φαίνεται να έχει προεξοφληθεί στην υποχώρηση της τιμής της, μία τάση που δύναται να συνεχιστεί. Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αργεντινή έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανότητα μειωμένης παραγωγής, ενισχύοντας τις τιμές στο καλαμπόκι.
Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι ανησυχίες της αγοράς όσον αφορά την προσφορά, αναμένεται να διατηρηθούν, πλέον, όμως, επικεντρώνονται στις καλλιέργειες της Ν. Ευρώπης, με ενδεχόμενη ενίσχυση των τιμών. Η συνέχιση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού ως αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων δύναται να επιδράσει θετικά στην τιμή του βαμβακιού, αν και οι εκτιμήσεις για αυξημένη ινδική παραγωγή πιθανά να περιορίσουν αυτή τη δυναμική. Για τη σόγια, κυριαρχεί έντονα η αβεβαιότητα σχετικά με το που θα διαμορφωθεί το επίπεδο της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας, με τους επενδυτές να ενισχύουν σημαντικά τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ σόγιας. Η πτωτική τάση στην τιμή του ρυζιού δύναται να συνεχιστεί, καθώς οι προβλέψεις για την ινδική παραγωγή ρυζιού, φέτος, αναμένεται να ξεπεράσουν το επίπεδο παραγωγής του 2023.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ανοδικά κινήθηκαν τόσο ο δείκτης των εμπορευμάτων (+3,56%) όσο και ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+2,16%). Ως πιθανοί λόγοι μπορούν να αναφερθούν η υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην Κίνα και η υποχώρηση του δολαρίου. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη βελτιώθηκε σε σχετικά θετική (από σχετικά αρνητική). Ωστόσο, το ισοζύγιο των κινδύνων στην παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει καθοδικό, λαμβανομένης και της διατήρησης της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr