Συγκεκριμένα στη σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Αυγενάκη συμμετείχαν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς από την πλευρά του υπουργείου οι δυο γενικοί γραμματείς Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Από την πλευρά της ΕΦΧΕ, εκτός από τον πρόεδρο Ηλία Κοτόπουλο, συμμετείχαν στη συνάντηση ο επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης Θανάσης Βασιλέκας κι από την πλευρά του ΔΣ και μελών της ΕΦΧΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς, ο Χρήστος Βουλγαρίδης, ο Στέφανος Μπακαρτσάκης, ο Κώστας Κεφαλάς, ο Δημήτρης Τζελέπης, ο Κώστας Κουκουζέλης, ο διευθυντής της ΕΦΧΕ Σταμάτης Μηλιούδης κ.ά.
Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας είναι επιστημονική ένωση και μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ασχολείται με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής της φυλής Χολστάιν.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, "οι αγελάδες φυλής Χολστάιν φημίζονται για την καλή προσαρμοστικότητα στο κλίμα της Ελλάδας, την υψηλή απόδοσή τους σε γάλα καθώς και την καλή συμπεριφορά του ζώου. Η έδρα μας είναι στη Θεσσαλονίκη κι αξιοποιούμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για να παράγουμε ελληνικό, ποιοτικό γάλα στις κτηνοτροφικές μονάδες μας.
Η ΕΦΧΕ είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο 23.000 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής των 213 παραγωγών – μελών της, οι οποίες παράγουν περίπου 200.000 τόνους φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, ήτοι το 1/3 της συνολικής ελληνικής παραγωγής.
Παραμένουμε εταίρος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τρέχοντας Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης αγελάδων αναπαραγωγής Χολστάιν από το 2003 μέχρι και σήμερα. Έχουμε αναγνωριστεί ως επίσημος φορέας τήρησης και κατάρτισης του Γενεαλογικού Βιβλίου αγελάδων αναπαραγωγής καθαρής φυλής Xoλστάιν βάση του Νο2/13.03.2007 Πρακτικού – Απόφασης της Συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής Αναγνώρισης Φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και εκ νέου με το ΦΕΚ 1997/08.09.2011.
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών σε ό, τι αφορά στο άρθρο 82 για το γιαούρτι (επαναφορά ισχύος της παρασκευής του στραγγιστού γιαουρτιού από 100% νωπό ελληνικό γάλα, και όχι από 70% και 30% υποκατάστατα γάλακτος).
- Θέσπιση μέτρων για τις παραπλανητικές ετικέτες ώστε ν’ αποτρέπεται η σύγχυση του καταναλωτή από παραπλανητικά τοπωνύμια (ΠΓΕ).
- Νομοθέτηση για ξεχωριστό ράφι για τα νωπά προϊόντα στο ψυγείο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, αντί να μπλέκονται μαζί και ροφήματα, που ουδεμία σχέση έχουν σε θρεπτική αξία, καθώς επίσης και διαχωρισμός ελληνικών και μη προϊόντων.
- Αλλαγή στο ασφαλιστικό καθεστώς για την απορρόφηση εργατών στις αγελαδοτροφικές μονάδες (μετατροπή από ΙΚΑ σε εργόσημο ή έστω δυνατότητα προσέλκυσης και ξένων εργατών μέσω ΟΑΕΔ).
- Άρση της απαγόρευσης εμπορίου ζώντος ζώων και σφαγείων σε άλλες χώρες λόγω της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, η οποία ισχύει μέχρι 31/12/2023.
6. Α. Θέσπιση και ενεργοποίηση μεταβατικού διετούς προγράμματος Γενετικής Βελτίωσης του τρέχοντος ΠΑΑ 2014 – 2020, με πρόσκληση στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2023.
Β. Προώθηση των διεργασιών της Νέας ΚΑΠ 2023-2027, ιδίως όσον αφορά τα Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες διακοπές και καθυστερήσεις από την λήξη τους στις 31/10/2023
Συνοψίζοντας θα θέλαμε να ζητήσουμε την στήριξή σας για την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει σαφείς στόχους για την αλλαγή της φθίνουσας πορείας στον τομέα της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας της χώρας προς την κατεύθυνση της επάρκειας" καταλήγει η Ένωση.
Ο υφυπουργός
Σε συνέχεια των επισκέψεων που πραγματοποιεί στις υπηρεσίες των διευθύνσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, τον Σταθμό Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς επίσης και το Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Υφυπουργού βρέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο έλλειψης προσωπικού, αλλά και υλικοτεχνικών υποδομών, ενώ από κάθε υπηρεσία παρουσιάστηκε το έργο που επιτελείται και τα αποτελέσματα που παράγει συνολικά στην αγροτική οικονομία.
Ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις του ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Στη μεγάλη προσπάθεια που συντελείται από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, τόσο της προηγούμενης θητείας, όσο και της τρέχουσας, για ουσιαστική στήριξη των παραγωγών, αλλά και για τη συγκρότηση του πρωτογενούς τομέα κεντρικό πυλώνα αποτελούν και οι υπηρεσίες μας. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση, αναζητώντας λύσεις και για το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και για τα κτιριακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr