Στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Διεπαγγελματικής στη Λάρισα, μετείχαν ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφεριάρχης Κώστας Αγοραστός, ο ΓΓ, Κώστας Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι βουλευτές, Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος και μέλη του ΔΣ της Διεπαγγελματικής.
Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται από 2,5 έως 3 εκατ. στρέμματα. Η Ελλάδα παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βάμβακος, ενώ απασχολεί 45.000 οικογένειες και προσφέρει εργασία σε περισσότερα από 100.000 άτομα.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Ευθύμης Φωτεινός, στόχος τους είναι η αύξηση της αξίας του προϊόντος και, επακόλουθα, του εισοδήματος των παραγωγών.
Ως κυριότερο πρόβλημα, τα μέλη της Διεπαγγελματικής ανέφεραν το ζήτημα της άρδευσης, μέσω του οποίου αυξάνεται το κόστος παραγωγής.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση του ΥΠΑΑΤ, ζήτησε προτάσεις από τα μέλη της Διεπαγγελματικής, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάδειξη του προϊόντος, το οποίο θεωρείται ποιοτικά, το καλύτερο που υπάρχει στην αγορά.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Αυγενάκης είπε:
«Θα έλεγα ότι φεύγω πραγματικά ενθουσιασμένος από τη συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος, τόσο εγώ όσο και ο υφυπουργός, ο κ. Σταμενίτης, όσο και οι Γενικοί Γραμματείς και οι Βουλευτές, γιατί είδαμε μια Διεπαγγελματική πρότυπο. Αναπτύσσονται και αναδεικνύουν διαρκώς το προϊόν τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολύ σύντομα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο συναντήσεων με τις Διεπαγγελματικές θα κάνουμε μια συνολική συνάντηση, γιατί πρέπει οι καλές πρακτικές, που για παράδειγμα εφαρμόζονται εδώ, να γίνουν γνωστές και σε άλλες Διεπαγγελματικές. Όποιοι κλάδοι δεν έχουν θα πρέπει να σπεύσουν να δημιουργήσουν- είναι άλλωστε προτεραιότητά μας- ώστε στο επόμενο διάστημα να διεκδικούν και οι ίδιοι από την Κοινότητα, όπως κάνει η Διεπαγγελματική Βάμβακος. Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε έλεγαν ότι είναι ο «λευκός χρυσός» της χώρας μας. Παραμένει. Ωστόσο μεταξύ άλλων χρειάζονται και το νερό.
Έχουμε πει ότι μέσα στις προτεραιότητές μας είναι ένα πλάνο για τη διαχείριση του νερού, αλλά και την πολιτική νερού που πρέπει να αναπτύξουμε ως ΥΠΑΑΤ. Πολλά έργα που πρέπει να αναπτύξουμε συνδέονται και με το υπουργείο Περιβάλλοντος, άρα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για να δούμε πώς θα τονώσουμε, πώς θα αναδείξουμε καλλιέργειες όπως αυτή του βαμβακιού. Είναι αυτονόητο ότι σήμερα φεύγουμε από τη συνάντηση χαρούμενοι γιατί είδαμε παραγωγούς, μεταποιητές, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργούς, όλη την «αλυσίδα» ενωμένη και συντονισμένη να συνεργάζεται. Τους ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν και τα σημεία που ανέδειξαν ώστε να έχουμε καλύτερη συνεργασία».
Από την πλευρά του, ο κ. Φωτεινός επεσήμανε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό και τον υφυπουργό που βρέθηκαν στην έδρα μας σήμερα για να μιλήσουμε για τον «λευκό χρυσό», όπως τον χαρακτήρισε και ο κ. Αυγενάκης. Για ένα προϊόν που όλος ο κλάδος δίνει αγώνα για να πάρει την υπεραξία που πρέπει και να τοποθετηθεί στο υψηλότερο βάθρο όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. υπουργό, ένα πράγμα βγήκε κερδισμένο: Το βαμβάκι και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ».
Νωρίτερα ο ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε τη μονάδα του Νέου Αγρότη Φώτη Μπακαλόπουλου, στο χωριό Ελευθέριο του Κιλελέρ, ο οποίος καλλιεργεί βιομηχανική ντομάτα. Συζήτησε μαζί του και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως νέος καλλιεργητής.
Ο κ. Αυγενάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλίνη και τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕ Κεντρικής Ελλάδας, Δημήτρη Ντογκούλη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr