Ο κ. Στύλιος σημείωσε πως ο εν λόγω οργανισμός προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του μαύρου αλευρώδους.
Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.
Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του συγκεκριμένου εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών τους.
«Υπάρχει δυνατότητα στήριξης των παραγωγών μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων»
Εν συνεχεία, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Στύλιος ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από μύκητες σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.
Σημείωσε μάλιστα πως «το ζήτημα του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για αυτό χρηματοδοτούμε τρόπους αντιμετώπισης του και εξετάζουμε λύσεις για τους παραγωγούς».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr