Μέσα σε βαθιά θλίψη ο κάθε ένας/μία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του/της για τα θύματα του σιδηροδρομικού ατυχήματος των Τεμπών.
Mε συντονιστή τον κα Δημήτρη Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus) μετείχαν διαδικτυακά πάνω από 700 ενώ όλη η συζήτηση είναι στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» στο https://www.facebook.com/
«Το διαδίκτυο μας δίνει την δυνατότητα να ανταλλάσσουμε σκέψεις, «ζωντανά», χωρίς φυσική παρουσία, από μεγάλες αποστάσεις. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν υποχρέωση συνεχούς διαθεσιμότητας και συνεχούς φροντίδας, με δέσμευση χωρική, στους στάβλους τους, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε αραιοκατοικημένες περιοχές της υπαίθρου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση που σημειώνει τα εξής:
«Στην προσυνεδριακή ημερίδα της 1/3/2023 με πολύ ενδιαφέρον επισημαίνεται ότι συμμετείχε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, μέσα από τον στάβλο της και μάλιστα βοήθησε σε δύο γεννήσεις ταυτόχρονα με την τετράωρη περίπου συζήτηση.
Η συνεχής φροντίδα των ζωντανών είναι ένας ακόμα λόγος που μένει χώρος σε διαφόρων τύπων «αεριτζήδες» και «καιροσκόπους» να «παίζουν» σχεδόν ελεύθερα στα θέματα κτηνοτροφίας. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να προωθηθούν παραγωγοί πραγματικού πλούτου (αγρότες δηλ. γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες και δασοκόμοι) στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Την Τετάρτη, 15 Μαρ 2023, στις 21.30, η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι, προσκαλεί όλους τους αγρότες που έχουν πρόθεση να προσφέρουν στην προώθηση των αγροτικών κοινωνιών, των αγροτικών επαγγελμάτων και του αγροτικού τομέα, στα πλαίσια της εθνικής προσπάθειας στο https://us02web.zoom.us/j/
Ειδικά την Τετάρτη, 8 Μαρ 2023, στις 21.30 η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλους και όλες στο https://us02web.zoom.us/j/
Στην πολύ σημαντική προσυνεδριακή ημερίδα της 1/3/2023 μεταξύ άλλων ακούστηκαν:
- Η φύση ήταν ισόρροπη και αειφόρος. Η θνησιγενής ανισορροπία προέκυψε από την παρέμβαση της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής που έχει σαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο την επίτευξη εκχρηματισμένου κέρδους.
- Η χλωρίδα και η πανίδα είναι συμβιωτικές και αλληλένδετες για να είναι ισόρροπα και αειφόρα τα τοπικά περιβάλλοντα
- Οι κτηνοτρόφοι (και οι μελισσοκόμοι) θα έπρεπε να πληρώνονται για την προσφορά τους στην φροντίδα του περιβάλλοντος
- Οι κτηνοτρόφοι της εκτατικής κτηνοτροφίας συμπεριφέρονται με σεβασμό στο περιβάλλον που φροντίζουν και μέσα στο οποίο ζουν
- Τα «εισβολικά» εισαγόμενα ξένα προς τον τόπο είδη, με μεγάλες ποσοτικές παραγωγές, με ευθύνη των νεόκοπων κερδοσκόπων κτηνοτρόφων, καταστρέφουν το περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζουν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.
- Η εκτατική ποιμενική κτηνοτροφία βοηθά στην διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- Τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ χρειάζονται ανασχεδιασμό με εστίαση στην εκτατική διατροφή των προσαρμοσμένων αυτοχθόνων φυλών, στα μονοποικιλιακά προϊόντα, στους ισχυρισμούς υγείας, στην προσφορά στο περιβάλλον,
- Η πυρκαγιά στην Δαδιά που φιλοξενεί τα 30 είδη αγρίων ζώων, από τα συνολικά 36 είδη σε όλη την Ευρώπη, οφείλονταν και στην έλλειψη βόσκησης από αίγες.
- Με το νερό και το αλάτι μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα ελεύθερα ζώα στις βοσκές και στην σωστή βόσκηση.
- Μοιάζει ότι μια παγκόσμια συγκυρία (ή συστηματική οργανωμένη επίθεση) έχει βάλει την σωστή-αναγκαία κτηνοτροφία «με την πλάτη στον τοίχο»…
- Η βόσκηση είναι ένα οικολογικό μέσο διαχείρισης των τοπίων της φύσης και διαχείρισης της βλάστησης για μείωση κινδύνου πυρκαγιάς.
- Η βόσκηση είναι μια σημαντική τέχνη και συνδυάζεται με την γνώση της συμβολής κάθε φυτού μια περιοχής στην σωστή διατροφή των παραγωγικών ζώων. Απαιτεί εκπαίδευση, αλλά δεν υπάρχουν αγροτικά σχολεία …
- Η βόσκηση με αγελάδες-βουβάλια βελτιώνει τα ενδιαιτήματα αγρίων ζώων, όπως της νανόχηνας στο Δέλτα του Έβρου
- Η μελέτη των πυρκαγιών σε σχέση με τον τύπο βλάστησης δείχνει ότι οι περισσότερες πυρκαγιές συμβαίνουν στην θαμνώδη βλάστηση και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις που μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς με βόσκηση (Πόρισμα Επιτροπής Goldammer, 2019).
- Σε έρευνα του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών-ΕΛΓΟ αποδείχθηκε ότι σε δάσος τραχείας πεύκης 60 ετών με βόσκηση με αίγες αξιοποιήθηκε (αφαιρέθηκε) χλωρή βιομάζα 2.000.000Kg/εκτάριο
- Η δυσλειτουργία-ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης να αποδώσει τις βοσκήσιμες γαίες στην ελληνική κτηνοτροφία επτά (7) χρόνια μετά τον κανονισμό της ΕΕ το 2017 βάζει σε περιπέτειες τόσο την κτηνοτροφία όσο και την ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος.
Το Σαββατοκύριακο, 10 & 11 Ιουν 2023 (12.00-20.00 & 10.00-14.00) στο Λιδωρίκι Δωρίδας θα γίνει το υβριδικό (φυσική παρουσία και διαδικτυακή συμμετοχή) Συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος» τόσο στο facebook στον «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» όσο και στο zoom.
Οι παρουσιάσεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα τα εκδώσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής για να αποτελέσουν το υποστηρικτικό υλικό για να σχεδιασθούν συστηματικές παρουσιάσεις συνεργατών από τον Οκτ 2023 σε κάθε ομάδα ενδιαφερομένων συμπολιτών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr