Όπως αναφέρεται, μικτή εικόνα, σε μηνιαίο επίπεδο, παρατηρήθηκε στις διεθνείς μετοχικές αγορές, ως συνδυασμό της χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, της πρόσφατης σχετικής ανθεκτικότητας που έδειξαν τα μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, με τις επιθετικές, όμως, δηλώσεις των αξιωματούχων των ΚΤ, σχετικά με την πορεία της νομισματικής σύσφιγξης, να δημιουργούν αυξημένη μεταβλητότητα.
Έτσι, αν και η σχετικά αυστηρή στάση της Fed οδήγησε, αρχικά, σε άνοδο των αποδόσεων, ωστόσο υποχώρησαν σε 4,18% (2ετία ΗΠΑ) και 3,48% (10ετία ΗΠΑ) και σημαντική αποδυνάμωση κατέγραψε το αμερικανικό νόμισμα, τόσο έναντι του ευρώ όσο και ενός καλαθιού νομισμάτων.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για πιθανή πα-γκόσμια ύφεση και οι προσδοκίες για την εξέλιξη των επιτοκιακών αυξήσεων, ταυτόχρονά με τον τερματισμό του κύκλου σύσφιγξης από τη Fed, αναμένεται να παραμείνουν στο επενδυτικό επίκεντρο.
Η υποχώρηση του δολαρίου ενίσχυσε τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων αλλά και του χρυσού, παράλληλα με την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Από την άλλη, οι τιμές του πετρελαίου αποδυναμώθηκαν, καθώς ο μετριασμός της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2023 και η μειωμένη ζήτηση από την κινεζική οικονομία επιβάρυναν τις τιμές του, παρά την επιβολή πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές και της διατήρησης της πετρελαϊκής παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ στα υφιστάμενα επίπεδα.
Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε η τιμή στο σιτάρι, στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι και στο ρύζι, οριακά υποχώρησε η τιμή της ζάχαρης και των βοοειδών, ενώ ενισχύθηκε η τιμή του χυμού και της σόγιας.
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, το φαινόμενο La Niña συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες διατήρησης την περίοδο Δεκ-Φεβ 2022/23, πλήττοντας τις καλλιέργειες (ΝΟΑΑ).
Για το σιτάρι, η διατήρηση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά και η ανυπαρξία πιθανών νέων εντάσεων στον Ρωσοκουκρανικό πόλεμο, πιθανά να συνεχίσουν να ασκούν πτωτική πίεση στην τιμή του.
Στο καλαμπόκι, η μειωμένη παραγωγή και τα περιορισμένα αποθέματα πιθανά να ενισχύσουν την τιμή του, με την έλλειψη βροχοπτώσεων στη Νότια Αμερική να αναμένεται να πλήξει παραγωγικές περιοχές, ενισχύοντας την τιμή της σόγιας. Για τη ζάχαρη, η περαιτέρω διεύρυνση του υφιστάμενου παραγωγικού κενού δύναται να ασκήσει ανοδική πίεση στην τιμή της.
Με την παγκόσμια παραγωγή να υπερβαίνει σημαντικά την κατανάλωση και τα αποθέματα βαμβακιού να αναμένονται ενισχυμένα, πτωτικές πιέσεις δύναται να υπάρξουν στην τιμή του.
Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε Ινδία και Μπαγκλαντές με διάσπαρτες βροχοπτώσεις αν και βελτιώνουν τις καλλιέργειες ρυζιού, οδηγούν σε μείωση την τιμή του.
Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι σφιχτές προμήθειες σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση δύναται να ενισχύσουν την τιμή του.
Απώλειες, σε μηνιαίο επίπεδο, κατέγραψαν τόσο ο δείκτης αγροτικών προϊόντων (-2,20%) όσο και ο δείκτης των εμπορευμάτων (-4,95%). Ως πιθανή αιτία της παραπάνω κίνησης ενδέχεται να αποτελεί ο αρνητικός χειρισμός των κινεζικών αρχών στο θέμα της πανδημίας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε πρόσφατα στους πρόδρομους επιχειρηματικούς δείκτες, συρρικνώνοντας περαιτέρω το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας.
Με την τεχνική εικόνα των αγροτικών προϊόντων να παραμένει σχετικά αρνητική, οι πιέσεις μπορεί να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, παράγοντες όπως οι περιορισμένες προμήθειες (παραγωγή και αποθέματα), οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μια πιθανή ένταση στο γεωπολιτικό πεδίο, το εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας και ένα σχετικά αποδυναμωμένο δολάριο δύναται να στηρίξουν τις τιμές τους.
Σιτάρι
Οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά σιταριού το 2022/23 (έκθεση USDA) αφορούν μειωμένη παραγωγή, χαμηλότερη κατανάλωση, ενισχυμένο εμπόριο και μειωμένα αποθέματα. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε 780,6 εκατ. τόνους (από 782,7 εκατ. τόνους), προερχόμενη από μείωση της παραγωγής στην Αργεντινή (-3 εκατ. τόνους) και στον Καναδά (-1,2 εκατ. τόνους) σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ αναθεωρήθηκε ανοδικά η παραγωγή της Αυστραλίας (+2,1 εκατ. τόνους σε 36,6 εκατ. τόνους).
Η κατανάλωση αναθεωρήθηκε πτωτικά σε 789,5 εκατ. τόνους (από 791,2 εκατ. τόνους) λόγω χαμηλότερης χρήσης στις ζωοτροφές από την Ε.Ε. και την Ουκρανία. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται ενισχυμένο κατά 2,2 εκατ. τόνους σε 210,9 εκατ. τόνους, ενώ αναθεωρούνται ελαφρά πτωτικά τα αποθέματα σε 267,3 εκατ. τόνους (από 267,8 εκατ. τόνους), διατηρώντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση κοντά στο 33,85%.
Αν και ο δίαυλος μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας βελτίωσε σημαντικά την προσφορά σιταριού (πάνω από 14 εκατ. τόνοι έχουν ήδη εξαχθεί), μειώνοντας την τιμή του το προγενέστερο διάστημα, η ανησυχία της αγοράς για την πιθανή επερχόμενη ύφεση δύναται να ασκήσει περαιτέρω πτωτικές πιέσεις στην τιμή του, κάτι το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στην ενίσχυση των θέσεων πώλησης στα ΣΜΕ.
Ζάχαρη
Σύμφωνα με προβλέψεις του USDA, η παραγωγή ζάχαρης από τις ΗΠΑ για το 2022/23 αναθεωρήθηκε πτωτικά για το ζαχαροκάλαμο (σε 4,927 εκατ. τόνους από 4,994 εκατ. τόνους), ενώ ανοδικά αναθεωρήθηκε η παραγωγή από ζαχαρότευτλα (σε 4,111 εκατ. τόνους από 4,091 εκατ. τόνους). Συνολικά, παρατηρούμε ότι η παραγωγή ζάχαρης αναμένεται μειωμένη.
Παράλληλα, η κατανάλωση διατηρήθηκε αμετάβλητη σε 12,640 εκατ. τόνους, με τα αποθέματα να εκτιμώνται ελαφρώς ενισχυμένα σε 1,707 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 13,49%. Για το Μεξικό, η παραγωγή διατηρήθηκε αμετάβλητη σε 5,900 εκατ. τόνους, ενώ η ζήτηση αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 5,928 εκατ. τόνους, με τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να προβλέπεται στο 16,40%.
Παράλληλα με τη μειωμένη παραγωγή και τα σχετικά χαμηλά αποθέματα, οι πρόσφατες καθυστερήσεις στην συγκομιδή ζάχαρης στη Βραζιλία και στην Ταϊλάνδη, καθώς και οι μειωμένες αποστολές ζάχαρης από την Ινδία, λόγω χρησιμοποίησης της ζάχαρης στην παραγωγή αιθανόλης, δύναται να διευρύνουν περαιτέρω το παραγωγικό κενό, ενισχύοντας την τιμή της ζάχαρης μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, o Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης, στις προβλέψεις του για το 2023, αναμένει πλεόνασμα 6,18 εκατ. τόνων (από έλλειμμα 1,6 εκατ. τόνων το 2022).
Καλαμπόκι
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2022/23 αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 1.161,9 εκατ. τόνους (από 1.168,4 εκατ. τόνους), προερχόμενες από πτωτική αναθεώρηση για την παραγωγή σε Ε.Ε. (54,2 εκατ. τόνους), για την Ουκρανία (27,0 εκατ. τόνους) και για τη Ρωσία (14,0 εκατ. τόνους), με την παραγωγή στις ΗΠΑ να διατηρείται αμετάβλητη (353,8 εκατ. τόνους).
Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται μειωμένο σε 182,3 εκατ. τόνους (-1,2 εκατ. τόνους), καθώς το ισχυρό δολάριο περιορίζει τις αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού και τις αντίστοιχες εισαγωγές για Μεξικό, Καναδά και Ν. Κορέα. Αντιστάθμισμα σε αυτό, πιθανά να αποτελέσει η σημαντική ενίσχυση των βραζιλιάνικων εξαγωγών καλαμποκιού (44 εκατ. τόνους), με το μειωμένο κόστος παραγωγής και το ασθενέστερο ρεάλ να επιδρά θετικά.
Η κατανάλωση αναμένεται μειωμένη σε 1.170,6 εκατ. τόνους(από 1.175,3 εκατ. τόνους) και τα αποθέματα προβλέπονται μειωμένα σε 298,4 εκατ. τόνους (από 300,8 εκατ. τόνους),με τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να αναμένεται να διαμορφωθεί σε 25,49% από 25,59%.
Η μειωμένη παραγωγή και τα περιορισμένα αποθέματα δύναται να συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά της τιμής του, σύμφωνα με την αγορά. Ωστόσο, η μειωμένη ζήτηση, προερχόμενη από την κινεζική οικονομία, πιθανά να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα περαιτέρω πτωτική πίεση στην τιμή του.
Χυμός Πορτοκάλι
Η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού για το 2022/23, σύμφωνα με προβλέψεις του USDA, προβλέπεται να διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στη Φλόριντα αναμένεται στα 20 εκατ. κιβώτια (από 28 εκατ. κιβώτια), με τις αιτίες της περικοπής στην παραγωγή να εδράζονται στις κλιματικές αλλαγές (δίδυμοι τυφώνες, ξηρασία) και στις ασθένειες των φυτών, ενώ η παραγωγή της Καλιφόρνια παρέμεινε αμετάβλητη (47,10 εκατ. κουτιά).
Με την παγκόσμια προσφορά πορτοκαλιών και κατά συνέπεια χυμού πορτοκαλιού να συρρικνώνεται σε εκτεταμένο βαθμό και τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή, καθώς η χειμερινή περίοδος βρίσκεται προ των πυλών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανοδικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού, με πιθανό ενδεχόμενο να ξεπεράσει το υψηλό 10ετίας που είχε καταγράψει η τιμή του.
Βαμβάκι
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA για την αγορά βαμβακιού το 2022/23 κάνουν λόγο για χαμηλότερη παραγωγή, κατανάλωση, εμπόριο αλλά υψηλότερα αποθέματα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού σε 115,73 εκατ. μπάλες (από 116,43 εκατ. μπάλες), προερχόμενη από την Κίνα και το Πακιστάν.
Παράλληλα, με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή, η κατανάλωση προβλέπεται σημαντικά μειωμένη σε 111,70 εκατ. μπάλες (από 114,95 εκατ. μπάλες) και η παγκόσμια χρήση του βαμβακιού μειωμένη κατά 4,9%, παρόμοια με την πτώση το 2020/21.
Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού προβλέπονται μειωμένες κατά 950.000 μπάλες, σε σχέση με την εκτίμηση του Νοεμβρίου, ενώ τα αποθέματα εκτιμώνται ενισχυμένα σε 89,56 εκατ. μπάλες (από 87,27 εκατ. μπάλες, σχεδόν +5% την τελευταία 3ετία) και ο δείκτης αποθέματα/κατανάλωση να αναμένεται σε 80,17% από 75,91%.
Με την παγκόσμια παραγωγή να υπερβαίνει σημαντικά την κατανάλωση και τα αποθέματα βαμβακιού να αναμένονται ενισχυμένα, η αγορά εκτιμά ότι πτωτικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν στην τιμή του βαμβακιού.
Σόγια
Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2022/23 σύμφωνα με στοιχεία του USDA, αναμένεται να κινηθεί ελαφρά υψηλότερα σε 391,2 εκατ. τόνους (από 390,5 εκατ. τόνους), προερχόμενη από ανοδική αναθεώρηση στην παραγωγή της Ινδίας και της Ουκρανίας, με την τελευταία να έχει ολοκληρώσει την συγκομιδή της σόγιας.
Παράλληλα, η κατανάλωση αναμένεται ελαφρά ενισχυμένη σε 380,9 εκατ. τόνους (από 380,2 εκατ. τόνους), όπως και τα αποθέματα σε 102,7 εκατ. τόνους(από 102,2 εκατ. τόνους), με τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να διαμορφώνεται σε 26,96%, από 26,88%. Επιπλέον, οι εξαγωγές σόγιας, όπως και οι εισαγωγές, διατηρήθηκαν στις προβλέψεις του Νοεμβρίου.
Πέρα από την κατάσταση με την Κίνα που έχει αρνητική επίδραση στην τιμή της σόγιας (μείωση της ζήτησης), οι αναλυτές ανησυχούν ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων στη Νότια Αμερική (κυρίως Αργεντινή και Βραζιλία) πιθανά να πλήξει τις ζώνες παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας στις χώρες αυτές, θέτοντας σε ανοδική τροχιά την τιμή της, κάτι το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στην ενίσχυση των θέσεων αγοράς σε υψηλό 5 μηνών.
Βοοειδή
Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), το 2022 η επεκτεινόμενη ξηρασία σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές των εισροών (ζωοτροφές) και μεταφορικών (ενισχυμένη πετρελαϊκή τιμή) οδήγησαν σε σημαντική εκκαθάριση μεγάλου αριθμού βοοειδών, ενισχύοντας τον αναμενόμενο ρυθμό σφαγής ως μια προσπάθεια ικανοποίησης της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης.
Για το 2023, η παραγωγή των βοοειδών αναμένεται να είναι μικρότερη, εντείνοντας περαιτέρω τη στενότητα στις προμήθειες βόειου κρέατος, με τις καιρικές προκλήσεις και τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες να παραμένουν.
Ταυτόχρονα, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των βοοειδών δύναται να συνεχίσουν να ευνοούνται μεσοπρόθεσμα, κάτι το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στην ενίσχυση των θέσεων αγοράς.
Ακατέργαστο ρύζι
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά του ρυζιού το 2022/23 αφορούν ελαφρά μικρότερη παραγωγή, λιγότερη κατανάλωση, αυξημένο εμπόριο και ελαφρώς μειωμένα αποθέματα. Η παραγωγή αναθεωρήθηκε πτωτικά σε 503,3 εκατ. τόνους (από 503,7 εκατ. τόνους), η μικρότερη από το 2019/20. Η εκτίμηση για την κατανάλωση αναθεωρήθηκε πτωτικά σε 516,9 εκατ. τόνους, προερχόμενη από Ινδία, Βραζιλία και Ταϊλάνδη.
Το παγκόσμιο εμπόριο αναθεωρήθηκε ελαφρά ανοδικά σε 53,8 εκατ. τόνους (από 53,0 εκατ. τόνους), με τις εξαγωγές της Ταϊλάνδης να προβλέπονται σε 8 εκατ. τόνους φέτος και τις χώρες εισαγωγής να ενισχύσουν τις αγορές τους για αναπλήρωση των αποθεμάτων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον περιορισμό του πληθωρισμού τροφίμων στην Ασία.
Τα αποθέματα αναμένονται μειωμένα σε 168,6 εκατ. τόνους (από 169,0 εκατ. τόνους), τα χαμηλότερα από το 2017/18. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα και την κατανάλωση, ο εν λόγω δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί σε 32,61%. Αν και όλα τα παραπάνω επιδρούν θετικά στην τιμή του ρυζιού, οι πρόσφατες ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε Ινδία και Μπαγκλαντές με διάσπαρτες βροχές πιθανά να βελτιώσουν την παραγωγή, μειώνοντας την τιμή του ρυζιού σύμφωνα με την αγορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr