Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση καταγράφονται τα εξής:
1. Μη Υποχρεωτικότητα Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1009/2019
· Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1009/2019 για την κυκλοφορία Λιπασμάτων είναι Προαιρετικός- δεν είναι πλήρης η εναρμόνιση του νομικού πλαισίου και τα κράτη μέλη μπορούν να διακινούν λιπάσματα και με την εθνική τους νομοθεσία
· Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβανόμενη τις αλλαγές που απαιτούνται από τους παραγωγούς λιπασμάτων να κάνουν στην παραγωγική τους διαδικασία, ειδικά για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επέλεξε να κάνει τον κανονισμό 1009/2019 προαιρετικό
· Εάν ο παρασκευαστής δεν έχει ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά τον ενδιαφέρει μόνο η εθνική αγορά, όπου γίνεται και η παραγωγή του και τον εξυπηρετεί η εθνική νομοθεσία, δεν έχει κανένα λόγο να υιοθετήσει τον Ευρωπαϊκό κανονισμό (Δηλώσεις της Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρόσφατο Σεμινάριο του ΣΠΕΛ για την εκπαίδευση των μελών του)
Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα εναρμόνισης ή χρονικού περιθώριού στα κράτη – μέλη για προσαρμογή στον Κανονισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη, χωρίς αστερίσκους και γκρίζες ζώνες.
Με βάση αυτό το δεδομένο, ο ΣΠΕΛ αναφέρει ότι “δεν αιτήθηκε ποτέ τη δημιουργία ενός εθνικού νομοθετικού πλαισίου προσωρινού χαρακτήρα.
Η ύπαρξη Εθνικής Νομοθεσίας αποτελεί ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή, ώστε οι επιχειρήσεις να επιλέγουν ανάλογα με τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών ποια προϊόντα λίπανσης θα ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή και ποια την εθνική νομοθεσία. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ανάγκες που καλύπτει η εθνική νομοθεσία δεν είναι πρόσκαιρες, ούτε θα πάψουν να υπάρχουν μετά τις 15/12/2022. Ο κλάδος των λιπασμάτων δεν ζητά μια πρακτικά αναποτελεσματική παράταση, αλλά ένα σταθερό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο με επίκεντρο τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, του αγροτικού τομέα και της ελληνικής γεωργίας. Αντίστοιχα, όπως έχουν νομοθετήσει προς αυτή την κατεύθυνση και τα άλλα Κράτη Μέλη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.”
Ωστόσο, όπως σημειώνει, “η νομοθετική ρύθμιση ΚΥΑ 1629/275472 που δημοσιεύτηκε 23.09.2022 για την κυκλοφορία των Εθνικών Λιπασμάτων (ΦΕΚ B 4979/23.09.2022) προβλέπει ότι θα ισχύει έως 15/12/2022.
Άρα σε λίγες μέρες παύει να ισχύει και ο κλάδος μας δεν έχει καμία ενημέρωση για το πως θα κυκλοφορούν τα λιπάσματα στη χώρα μας την επόμενη ημέρα. Εύλογα Ερωτήματα προκύπτουν μήπως όλα αυτά αποτελούν προσκόμματα για να επιβληθεί ένας Ευρωπαϊκός Κανονισμός, από προαιρετικός να γίνει υποχρεωτικός, με στόχο τον αποκλεισμό των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή τη δημιουργία τεχνητών κρίσεων.”
Με βάση τον ΣΠΕΛ:
2. Εθνική Νομοθεσία- Ποιότητα Λιπασμάτων - Ανόργανα λιπάσματα παλαιών προδιαγραφών
· “Η Εθνική Νομοθεσία έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά (όρια στα βαρέα μέταλλα/ ιχνηλασιμότητα) που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του καταναλωτή και του περιβάλλοντος και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους, αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργούμενων φυτών και βελτιώνοντας την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων
· Υπαινιγμοί ότι η Εθνική Νομοθεσία δεν είναι επαρκής υποτιμούν τη χώρα, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την Πολιτική Ηγεσία, υποβιβάζουν την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, αλλά και παραπλανούν τον καταναλωτή
· Η πιστοποίηση CE δεν είναι βραβείο ποιότητας
· Τα λιπάσματα που διακινούνται στη χώρα μας με βάση την ΚΥΑ 1629/275472 ονομάστηκαν Ανόργανα Λιπάσματα Παλαιών Προδιαγραφών. Ο ΣΠΕΛ από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι ο όρος «Παλαιών», δημιουργεί συνειρμούς αρνητικούς, δεν αντιπροσωπεύει την ποιότητα των εθνικών λιπασμάτων, αντίθετα υποτιμά τα εθνικά μας λιπάσματα.
· Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την εισήγηση της Τεχνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Λιπασμάτων (ΤΕΓΕΛ) του ΥΠΑΑΤ, υπήρξε αλλαγή τελευταίας στιγμής του ονόματος των Λιπασμάτων αυτών από Λιπάσματα Ελληνικών Προδιαγραφών σε Λιπάσματα Παλαιών Προδιαγραφών, σύμφωνα με το έγγραφο 2145 / 07-09- 2022 του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημητρίου Παπαγιαννίδη.
Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα των λιπασμάτων είναι ίδια ανεξάρτητα με το νομοθετικό πλαίσιο -εθνικό ή ευρωπαϊκό- που θα υιοθετηθεί από τους παραγωγούς και εμπόρους λιπασμάτων.”
Η ενέργεια
Παράλληλα ο Σύνδεσμος στέλνει σήμα κινδύνου για το ενεργειακό.
“Παρά την μικρή αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, η διαφαινόμενη κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δυσχερής, εισερχόμενοι στο δυσκολότερο τετράμηνο από απόψεως κατανάλωσης στην Ευρώπη, μην επιτρέποντας κανέναν εφησυχασμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται αποκατάσταση της Εθνικής Νομοθεσίας, με γνώμονα το να υπάρχουν οι σωστές επιλογές προϊόντων για τον Έλληνα Αγρότη και καλούμε άμεσα την Πολιτική Ηγεσία να επιλύσει το θέμα” τονίζει ο ΣΠΕΛ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr