Όπως αναφέρεται παρατηρήθηκε αυξημένη ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές, σε μηνιαίο επίπεδο, στις διεθνείς μετοχικές αγορές, καθώς η ανακοίνωση των μακροστοιχείων στις ΗΠΑ (ΑΕΠ Γ’ τριμήνου, υποχώρηση δείκτη τιμών καταναλωτή και παραγωγού), μετρίασε τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση και ότι η Fed μπορεί να προβεί σε ηπιότερες επιτοκιακές αυξήσεις, αρχής γενομένης τον Δεκέμβριο, κατά 50 μονάδες βάσης έναντι 75 μονάδων βάσης.
Ωστόσο, οι δηλώσεις αξιωματούχων της που αναφέρθηκαν στον κίνδυνο πρόωρης παύσης της αύξησης αφενός και στην αναγκαιότητα ανόδου των επιτοκίων έως το 5,25% αφετέρου, επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα, ενισχύοντας τις αποδόσεις της 2ετίας στις ΗΠΑ και περιορίζοντας τις αντίστοιχες της 10ετίας, με τη διαφορά των αποδόσεων να καταγράφει τη μεγαλύτερη αντιστροφή από το 1982.
Παράλληλα, τα εταιρικά αποτελέσματα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, επηρέασαν θετικά το επενδυτικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική υποχώρηση εμφάνισε το δολάριο, ενισχύοντας τις τιμές των βιομηχανικών και πολύτιμων μετάλλων.
Αντίθετη εικόνα παρουσίασε η τιμή του πετρελαίου, η οποία υποχώρησε στον απόηχο των απογοητευτικών προβλέψεων του OPEC+ για την πορεία της ενεργειακής ζήτησης, το 2022 και το 2023, με την πανδημία στην Κίνα να αποτελεί έναν επιπλέον καθοδικό κίνδυνο, όπως και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα, απώλειες σημείωσαν η τιμή του σιταριού, του καλαμποκιού, της σόγιας, του χυμού και των βοοειδών, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι τιμές της ζάχαρης, του βαμβακιού και του ρυζιού.
Πέρα από τον πόλεμο, η ανησυχία των επενδυτών βρίσκεται στις καιρικές συνθήκες, με το φαινόμενο La Niña να εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες (76%) διατήρησης στο βόρειο ημισφαίριο την περίοδο του χειμώνα (Δεκ-Φεβ 2022/23), πλήττοντας τις καλλιέργειες (NOAA).
Για το σιτάρι, η πτωτική πίεση ενδεχομένως να συνεχιστεί ως απότοκο της πρόσφατης επέκτασης συμφωνίας με τη Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά.
Πτωτικές είναι οι προβλέψεις και για το καλαμπόκι και τη σόγια, καθώς η χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κίνα, στο μέτωπο της πανδημίας, περιορίζει σημαντικά τις αποστολές και τη ζήτησή τους.
Η μειωμένη παραγωγή και τα αποθέματα δύναται να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της ζάχαρης, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανό πλεόνασμα το 2023, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά την τιμή της.
Για την τιμή του χυμού πορτοκαλιού, οι πιθανές ανοδικές πιέσεις μπορεί να εμφανιστούν στην τιμή του όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος και η κατανάλωση είναι αυξημένη.
Η σημαντική υποχώρηση της τιμής του βαμβακιού, εξαιτίας των αδύναμων προοπτικών ζήτησης, πιθανά να συνεχιστεί, όμως, παράλληλα, πιθανά να ευνοήσει βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.
Ηπιότερες απώλειες, σε μηνιαίο επίπεδο, κατέγραψε ο δείκτης των εμπορευμάτων (-0,26%) από ότι ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-1,83%), παρά τη σημαντική υποχώρηση του δολαρίου.
Πιθανοί καταλύτες της ανωτέρω κίνησης να αποτέλεσαν τα αρνητικά νέα για την Κίνα στο θέμα της πανδημίας και της zero-covid policy, η επανεμφάνιση των lock-down, οι μειωμένες αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και το υπεραγορασμένο επίπεδο του δείκτη.
Αν και η τεχνική εικόνα των αγροτικών προϊόντων εξακολουθεί να παραμένει σχετικά αρνητική, παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές ανησυχίες, το εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας, η επιδείνωση στις κλιματικές συνθήκες, δύναται να στηρίξουν τις τιμές τους μεσοπρόθεσμα, με την πορεία του δολαρίου να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr