Τα εν λόγω προγράμματα εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε έτος, μετά την υποβολή προτάσεων των δικαιούχων φορέων, είναι τριετή και το ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ καθορίζεται σε 70-80% (εσωτερική αγορά ΕΕ - τρίτες χώρες).
Οι δικαιούχοι φορείς, όπως οι Οργανώσεις Παραγωγών, οι Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, οι Συμπράξεις του Αγροδιατροφικού τομέα που είναι αντιπροσωπευτικές στον τομέα τους, οι Επαγγελματικές και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις προτάσεις τους προς έγκριση.
Ανοικτή είναι η πρόσκληση για το έτος 2021 με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων να έχει οριστεί η 11η Μαΐου.
«Οι ενέργειες προώθησης στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες είναι σημαντικό μέτρο για την προώθηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων», είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζοντας ότι αφορούν μεταξύ άλλων προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τις ελιές, το κρέας, τα οπωροκηπευτικά, το μέλι, τα μεταποιημένα προϊόντα, όπως μπύρα, σοκολατοειδή, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά κλπ, γαλακτοκομικά, καθώς και αλκοολούχα ποτά με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, ενώ εξαιρείται ο καπνός.
Οι ενέργειες προώθησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων αφορούν στη συμμετοχή των δικαιούχων φορέων σε εκθέσεις τροφίμων στις χώρες στόχους, επιχειρηματικές συναντήσεις, προώθηση του προϊόντος σε σημεία πώλησης, έντυπες και on line καταχωρήσεις, social media, εκπαιδευτικά ταξίδια, γευστικές δοκιμές, σεμινάρια, workshops, κ.ά.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα υλοποιούνται ήδη 21 εγκεκριμένα προγράμματα προώθησης, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας περίπου 45.000.000 ευρώ (Συμβάσεις 2018, 2019, 2020) - προετοιμασία υπογραφής Συμβάσεων 2021. Τα προγράμματα αυτά αφορούν προϊόντα, όπως είναι η φέτα, το ρύζι, το αιγοπρόβειο κρέας, το κοτόπουλο, τα οπωροκηπευτικά, ο κρόκος Κοζάνης, η κονσέρβα ροδάκινο και τα καλάθια πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων ποιότητας ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά (λάδι, κρασί, τυριά κλπ) σε περιφερειακό επίπεδο.
Χώρες προβολής είναι αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και κράτη όπως:
- η Κίνα
- η Ιαπωνία
- οι ΗΠΑ
- ο Καναδάς
- η Ινδία
- η Ν. Κορέα
- η Σιγκαπούρη
- τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- το Κατάρ
- η Ιορδανία
- ο Λίβανος
- η Αργεντινή
- το Μεξικό
«Προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» όπως επισήμαναν τα ίδια στελέχη «είναι η ορθή παρακολούθηση υλοποίησης των προγραμμάτων προβολής και προώθησης και η διαρκής ενημέρωση των δικαιούχων φορέων για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση από τη χώρα μας των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων προώθησης των ποιοτικών γεωργικών ελληνικών προϊόντων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr