Οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να προσαρμόσουν τις μεθόδους παραγωγής σε πολύ πιο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα από αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων. Όπως έχουμε σημειώσει αυτές ανέρχονται σε 400 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία και πλέον δεν είναι... δεδομένα, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
Το ζήτημα αφορά φυσικά ιδιαίτερα την Ελλάδα, που έχει μεγάλο μερίδιο των επιχορηγήσεων αυτών, ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές πως πλέον η ΕΕ συνδέει τα κονδύλια με την Πράσινη Ανάπτυξη.
Οι υπουργοί πέτυχαν προκαταρκτική συμφωνία στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την οποία κάθε αγρότης που θεωρείται ότι υπονομεύει το κλίμα της ΕΕ δεν δικαιούται επιχορήγηση.
Επίσης, το 20% των άμεσων πληρωμών προορίζεται για βιολογική γεωργία και άλλες φιλικές προς το κλίμα πρακτικές, όπως η απομόνωση του άνθρακα στο έδαφος.
"Οι αγρότες θα λάβουν οικονομική στήριξη βάσει του υπό τον όρο ότι υιοθετούν πρακτικές ευεργετικές για το κλίμα και το περιβάλλον », αναφέρει η ΕΕ σε σχετική δήλωση.
Η ΕΕ στοχεύει στην ένταξη του γεωργικού τομέα στην «Πράσινη Συμφωνία» που στοχεύει στην εξάλειψη των εκπομπών καθαρού άνθρακα έως 2050, ενώ ορισμένες δράσεις αναμένεται να επισπευθούν με στόχο το 2030.
Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε βασικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις μεταφορές έως τις κατασκευές, ενώ δεν θα εξαιρεθεί και η γεωργία.
Επαναλαμβάνουμε πως οι αγρότες της ΕΕ θα λάβουν περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις τα επόμενα επτά χρόνια, ωστόσο, θα πρέπει να αποδείξουν και την οικολογική τους ευαισθησία.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος