Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή την τακτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας την περίπτωση δύο υποθέσεων παράνομων ελληνοποιήσεων που προέκυψαν έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2017 κι ακόμα δεν έχουν διεκπεραιωθεί. Τόνισε δε ότι η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε ποινές «χάδι» για το συγκεκριμένο αδίκημα, παρείχε απόλυτη ανοχή στις ελληνοποιήσεις.
Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τη μέθοδο των παράνομων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού ως μία «γενικευμένη πρακτική, η οποία υπονομεύει την ακεραιότητα των ελληνικών προϊόντων, σκοτώνει το εισόδημα των παραγωγών και παραπλανά τον καταναλωτή», προσθέτονας ότι «σήμερα δεν τελειώνουμε με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ξεκινάμε για να βάλουμε ένα τέλος» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε αυτή την πολιτική βούληση «χωρίς αστερίσκους, αλλά ολόψυχα και λεβέντικα».
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στη διάταξη που αφορά την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και με την οποία τίθεται το ανώτατο όριο περιεκτικότητάς της τετραϋδροκανναβινόλης στο 0,2%, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η κάνναβη περιέχει ψυχοτρόπες ουσίες και για αυτό είναι και εποπτευόμενη καλλιέργεια. Ο υπουργός τόνισε ότι η υφιστάμενη διάταξη περιείχε μία «γκρίζα ζώνη», σύμφωνα με την οποία καλούνταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κρίνουν κατά πόσο η υπέρβαση του ποσοστού από 0,2% έως 0,6% σε τετραϋδροκανναβινόλη οφειλόταν σε κλιματολογικές ή άλλες ειδικές συνθήκες, γεγονός που, όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατόν να εμπεριστατωθεί από κανέναν επιστήμονα.
«Η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε καθ’ υφαρπαγήν να οδηγήσει το ανώτατο όριο τετραϋδροκανναβινόλης στο 0,6%» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ανοιχτά θέση στο ζήτημα χωρίς περιστροφές.
Εξάλλου, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολουθεί το υπουργείο για στοχευμένη στήριξη των κλάδων του πρωτογενούς τομέα που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. «Το γεγονός ότι επιλέξαμε να κάνουμε στοχευμένες και όχι οριζόντιες προσεγγίσεις είναι αυτό που σώζει τις παραγωγές μας» υποστήριξε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση με 10,5 εκατομμύρια ευρώ των ανθοπαραγωγών και με 15 εκατομμύρια ευρώ των παράκτιων αλιέων.
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στην επικείμενη στήριξη που θα λάβουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, καλώντας άπαντες να είναι προσεχτικοί στον δημόσιο διάλογο γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς, όπως είπε, λέγονται πράγματα που μπροστά σε αυτά που λέει η κυβέρνηση οδηγούν τον κλάδο σε ελαχιστότατες αποζημιώσεις.
«Εγώ θα μιλήσω με νούμερα όταν το θέλετε και θα είμαι πολύ αναλυτικός και στον τρόπο με τον οποίο προσδιορίστηκαν τα ποσά και στις εναλλακτικές δυνατότητες υπολογισμού που υπήρχαν και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατανομή τους» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «οι επιλογές που έχουν γίνει, και αυτό το γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων μας, είναι αυτές που μας πηγαίνουν στα ανώτατα δυνατά όρια».
«Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει και δείχνει κάθε μέρα ιδιαίτερη ευαισθησία πάνω στο ζήτημα των ενισχύσεων» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
Επιπλέον, ο υπουργός παρέθεσε τις τέσσερις «καίριες» παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση για την επίλυση του «κρίσιμου» ζητήματος των εργατών γης που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας του κορονοϊού και συμφώνησε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να ανοίξει η συζήτηση για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα των ανακτήσεων, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο «ερανιστικό» νομοσχέδιο και με την οποία βελτιώνεται ο χρόνος αποπληρωμής των ποσών που έχουν καταλογιστεί στους συνεταιρισμούς, ενσωματώνει εν πολλοίς διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr