Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση που «δικαίωσε τη στρατηγική μας επιλογή να διεκδικούμε συστηματικά και επίμονα τα εθνικά μας συμφέροντα, ακόμη και στις περιπτώσεις που φαινόταν ότι δεν είχαμε καμία προοπτική δικαίωσης».
Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε σε δημοσιονομική διόρθωση (πρόστιμο) αρχικού ύψους 94 εκατ. ευρώ, η οποία είχε επιβληθεί το 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη- Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006». Για την απόφαση αυτή υποβλήθηκαν αντιρρήσεις, που δεν έγιναν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και έκανε γνωστή στη χώρα μας το 2015 την τελική θέση της, μειώνοντας το ποσό στα 72 εκατ. ευρώ.
«Δεν αποδεχθήκαμε αυτή τη θέση κι άμεσα ζητήσαμε την ακύρωσή της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε προσφυγή κατά της ακύρωσης στο Δικαστήριο, το οποίο και τη δικαίωσε σε πρώτο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 2017, επιβεβαιώνοντας το εις βάρος της χώρας μας πρόστιμο των 72 εκατ.ευρώ.
Δεν αποδεχθήκαμε ούτε αυτή απόφαση κι ασκήσαμε τη σχετική αναίρεση, σε μια ύστατη προσπάθεια διεκδίκησης των πόρων αυτών. Δικαιωθήκαμε πλήρως με την (αρ. EU:C:2019:145) απόφαση του δικαστηρίου, η οποία δημοσιεύθηκε στις 27/02/2019 κι αποδίδει στην Ελλάδα το ποσό των 72 εκατ. ευρώ που της είχε παρακρατηθεί ως δημοσιονομική διόρθωση.
Είναι μια προσπάθεια που πήγαμε ως το τέλος για δύο λόγους: πρώτον, για να μη στερήσουμε από τη χώρα μας σημαντικούς πόρους που φαινομενικά είχαν χαθεί οριστικά, αλλά που τόσο ανάγκη έχουμε, αν αναλογιστεί κανείς ότι επιβάρυναν τον κρατικό μας προϋπολογισμό εν μέσω οικονομικής κρίσης. Και δεύτερον, για να καταστήσουμε σαφές ότι οι μάχες από την κυβέρνησή μας δίνονται σε όλα τα επίπεδα.
Δε βάλαμε μόνο τάξη στις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων, σβήνουμε και τα πρόστιμα που κληρονομήσαμε» δήλωσε ο κ. Αποστόλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr