Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης καθώς και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, μέσω της ίδιας υπηρεσίας ο παραγωγός ή ο μεταποιητής θα ενημερώνει σε περίπτωση μη εξόφλησης τιμολογίων, εντός του διαστήματος των 60 ημερών από την παράδοση, όπως ορίζει ο νόμος, μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Η πλήρης εφαρμογή του νόμου είναι άλλο ένα βήμα για τον περιορισμό των αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων και την προστασία κυρίως των παραγωγών της χώρας μας από αυτές», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Αρχικά, ο παραγωγός ή ο έμπορος με τη χρήση εξατομικευμένων κωδικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής taxisnet, υποβάλει αίτηση εισόδου στην εφαρμογή.
Στη συνέχεια και μέσα σε 25 ημέρες από την επόμενη που εκδόθηκε το τιμολόγιο, ο παραγωγός μπορεί να καταχωρίζει τα προβλεπόμενα από τον νόμο στοιχεία του εκάστοτε τιμολογίου, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε διαγραφή και διόρθωση.
Από την επόμενη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου έως και την 60ή ημέρα, ο έμπορος έχει τη δυνατότητα να σημάνει καταχώριση με την οποία δεν συμφωνεί.
Επίσης, από την 61η έως την 70η ημέρα της επομένης της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου, μέσω της εφαρμογής ο παράγωγος μπορεί να σημάνει το τιμολόγιό του σαν «μη εξοφλημένο», ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης του ισχυρισμού περί μη εξόφλησης, δίνεται εκατέρωθεν η δυνατότητα να εκθέσουν άπαξ τους ισχυρισμούς τους και να αναρτήσουν τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα, με δυνατότητα ανάρτησης σε αρχείο με τη μορφή .pdf των σχετικών παραστατικών.
Τέλος, σε περίπτωση μη άρσης της αμφισβήτησης, επιλαμβάνεται η αρμόδια υπηρεσία και εισηγείται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, εφόσον προηγουμένως έχει καλέσει εγγράφως τους ενδιαφερόμενους να εκθέσουν εντός 10 ημερών τους ισχυρισμούς τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr