Μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης, όχι μόνο για τις βιομηχανίες του αγροδιατροφικού χώρου, αλλά και για τους ίδιους τους παραγωγούς. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της παρέμβασης του Διευθύνοντος Συμβούλου της foodstandard, Στέλιου Δρυ, κατά την εισήγησή του στο 2nd Food for Success Conference που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, παρουσία κορυφαίων στελεχών του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Στην ίδια ομιλία αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας του θεσμού στην ελληνική πραγματικότητα, όπως:
- Ανάγκη ξεκάθαρου θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου
- Συμβατότητα της κουλτούρας του παραγωγού / κτηνοτρόφου με την επιχειρηματική πρακτική
- Τεκμηρίωση των επιχειρήσεων ως προς τα ζητούμενα από τους παραγωγούς και τις υποχρεώσεις τους
- Συνδρομή της συμβολαιακής γεωργίας στην ενίσχυση των εξαγωγών
- Επένδυση στην καινοτομία
Ο κ. Δρυς υπερασπίστηκε τη δυνατότητα των ιδιωτών επενδυτών να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο συνεταιρισμών ή σε κοινά σχήματα με ομάδες παραγωγών, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες διατάξεις περί ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) για την απόκτηση κρίσιμης ρευστότητας. Όπως σημείωσε “η διαφοροποίηση μίας επιχείρησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιοτική πρώτη ύλη, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τη στενή συνεργασία με τους παραγωγούς. Αν οι επιχειρήσεις κινηθούν στρατηγικά σε θέματα ανάπτυξης, καινοτομίας, funding και επενδύσεων, τότε θα έχουμε και αύξηση εξαγωγών. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλει και ο τραπεζικός τομέας”.
Όσον αφορά στην ανάγκη αποτελεσματικής οργάνωσης, παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της foodstandard αναφέρθηκε στην καινοτόμο πλατφόρμα ψηφιακής οργάνωσης της συμβολαιακής γεωργίας e-contract farming που έχει αναπτύξει η εταιρεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr