Στην εκδήλωση, που αποτελεί τμήμα της εκστρατείας της Επιτροπής "Αχώριστοι" για την προώθηση της αειφόρου παραγωγής προϊόντων της θάλασσας, η αρμόδια Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη υπογράμμισε τα ειδικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής ιχθυοκαλλιέργειας ή υδατοκαλλιέργειας.
"Όσο αυξάνεται ο ανθρώπινος πληθυσμός τόσο αυξάνεται η ζήτηση για ψάρια. Χωρίς την ιχθυοκαλλιέργεια απλώς δεν θα υπάρχουν αρκετά ψάρια για κατανάλωση και θα διακυβεύεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των αποθεμάτων άγριων ψαριών. Τα νωπά, τοπικά και υγιή, ψάρια που εκτρέφονται στην ΕΕ πληρούν υψηλά επίπεδα προστασίας των καταναλωτών και έχουν νόστιμη γεύση", σημείωσε.
Τμήμα της μεταρρύθμισης της κοινής αλιευτικής πολιτικής αποτελεί η δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει περαιτέρω τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Μια πρόσφατη σειρά κατευθυντήριων γραμμών παρουσιάζει τις κοινές προτεραιότητες και τους γενικούς στόχους του ευρωπαϊκού τομέα ιχθυοκαλλιέργειας που περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πρόσβασης στο χώρο και το νερό, τη διατήρηση υψηλών προτύπων για την υγεία και το περιβάλλον, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Χρηματοδοτική στήριξη για την επίτευξη του στόχου αυτού θα είναι διαθέσιμη μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, ενώ θα χρηματοδοτηθεί επίσης η έρευνα που ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας.
Μαζί με την Επίτροπο Δαμανάκη στην εκδήλωση συμμετείχαν δύο κορυφαίοι σεφ: ο Gianfranco Vissani από την Ιταλία και ο Kevin MacGillivray από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αργότερα στη διάρκεια του έτους, ένα σχολικό σχέδιο υποστηριζόμενο από την ΕΕ που πραγματοποιείται σε δέκα χώρες θα αυξήσει περισσότερο την ευαισθητοποίηση στο θέμα των ωφελειών από την κατανάλωση ψαριών εκτροφής.
Χάνει το τραίνο η εγχώρια βιομηχανία;
Ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία επίσης αναφέρεται ως υδατοκαλλιέργεια, είναι η εκτροφή ζώων και η καλλιέργεια φυτών του γλυκού νερού και της θάλασσας. Αποτελεί ένα από του πλέον δυναμικούς κλάδους στην Ελλάδα. Ωστόσο μία από τις ναυαρχίδες της εγχώριας οικονομίας και δεύτερη τη τάξει εξαγωγική δύναμη έχει πέσει στις ξέρες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τον κίνδυνο του ναυαγίου να κοντοζυγώνει.
Οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας "στραγγαλίζονται" από τις ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκούν οι τράπεζες, με τα σχέδια αναδιάρθρωσης ή μετοχοποίησης των δανειακών τους υποχρεώσεων να σκονίζονται παρατημένα σε διάφορα συρτάρια. Την ίδια ώρα που η ανταγωνίστρια και γείτονας Τουρκία πραγματοποιεί δυναμικές επενδύσεις και «γερό μπάσιμο» σε αυτόν τον παραδοσιακά ελληνικό επιχειρηματικό χώρο.
Είναι ενδεικτικό της δυναμικής που μπορεί να δώσει ο κλάδος στην ελληνική οικονομία το γεγονός ότι στην ΕΕ, το 68% της κατανάλωσής σε θαλάσσια προϊόντα εισάγεται, και μόνον το 10% των ποσοτήτων που καταναλώνεται προέρχεται από εκτροφή εντός της ΕΕ. Με την κατανάλωση τοπικά εκτρεφόμενων ψαριών μπορεί να μειωθούν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία η τα κράτη της Β. Αφρικής.
Περισσότερα από 80.000 άτομα απασχολούνται ήδη άμεσα στον κλάδο της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των θαλάσσιων προϊόντων προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες της ΕΕ. Ο κλάδος, στο μεταξύ, παράγει πολλά είδη ψαριών, οστρακόδερμων, μαλακοστράκων και φυκών, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μεθόδων καλλιέργειας συμπεριλαμβανόμενων των παραδοσιακών, όπως σκοινιά, δίχτυα και δεξαμενές, ή εξαιρετικά πολύπλοκων, όπως συστήματα ανακύκλωσης νερού.
Περίπου η μισή ευρωπαϊκή παραγωγή αποτελείται από οστρακόδερμα, μεταξύ των οποίων τα μύδια και τα στρείδια είναι τα δημοφιλέστερα, ενώ στα υπόλοιπα είδη ανήκουν τα θαλάσσια ψάρια, όπως ο σολομός, το λαβράκι και η τσιπούρα, και τα ψάρια του γλυκού νερού, όπως η πέστροφα και κυπρίνος. Αυστηροί ενωσιακοί κανόνες υγιεινής και προστασίας των καταναλωτών, οι οποίοι ισχύουν τόσο για τα άγρια ψάρια όσο και για τα ψάρια εκτροφής, εξασφαλίζουν ότι μόνον ασφαλή και υγιεινά προϊόντα καταλήγουν στο τραπέζι των Ευρωπαίων.
Η Seafood Expo Global, που πραγματοποιήθηκε στο Heysel, στις Βρυξέλλες, από τις 6 έως τις 8 Μαΐου, είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική έκθεση για τα προϊόντα της θάλασσας και συγκέντρωσε πάνω από 1.600 εκθέτες από περισσότερες από 70 χώρες.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr