Στην ευρεία σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, εκτός από τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων του κλάδου, ήτοι Νηρεύς, Σελόντα και Δίας, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και στελέχη από το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ελέγχουν τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, είτε κατέχοντας σημαντικά μερίδια των μετοχών των εταιριών, είτε μέσω πολύ υψηλών δανείων, συνεπώς εν μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους οι αποφάσεις και οι ενέργειες τους έχουν «ειδικό» βάρος.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του κλάδου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο και παρά τον εξαγωγικό του προσανατολισμό, ο υπερδανεισμός, η έλλειψη ρευστότητας και οι άστοχες σε κάποιες περιπτώσεις επενδυτικές επιλογές όπως παραδέχονται στελέχη του κλάδου, τον έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες πριν λίγες ημέρες κατήγγειλαν την αδράνεια των πιστωτριών τραπεζών και των αρμόδιων κρατικών φορέων, η οποία κινδυνεύει να αποβεί μοιραία για το μέλλον των θέσεων εργασίας. Όπως δήλωσαν με επιστολή τους, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της εταιρείας παρά το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος του Ομίλου τους σε συνεργασία με τον βασικό προμηθευτή ιχθυοτροφών «BIOMARΑΒΕΕΙ» έχει υποβάλει «Επιχειρηματικό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης» προς τις τράπεζες, προκειμένου να διασωθεί ο όμιλος και ενώ ο βασικός μέτοχος και η διοίκηση έχουν αποδεχθεί πλήρως την μετοχοποίηση μέρους των οφειλών των τραπεζών και της εταιρείας «BIOMARΑΒΕΕΙ» παραμένοντας πλέον μειοψηφία στο νέο μετοχικό σχήμα από τις 9 Ιανουαρίου 2014, με ταυτόχρονη πλήρη εκχώρηση του μάνατζμεντ στις τράπεζες ήδη από την τις 6 Δεκεμβρίου 2013.
Παράγοντες του κλάδου τονίζουν ότι αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη από τις τράπεζες πρακτική απραξίας, πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτα και οι εργαζόμενους στο δρόμο. Σημειώνεται ότι τα ιχθυηρά αποτελούν το σημαντικότερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν μετά το λάδι και την ελιά. Η Ελλάδα, μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακίου παγκοσμίως με παραγωγή που ανήλθε στους 123.000 τόνους το 2013 και εξαγωγές που ξεπέρασαν τα €400 εκατ. το 2012. Ωστόσο, οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται εγκλωβισμένες στα δίχτυα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός εντείνεται επικίνδυνα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να απωλέσει η χώρα μας τα πρωτεία στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού από την Τουρκία. Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό το ενδεχόμενο εκτιμάται ότι έχει η σωτηρία ή μη της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς εάν χαθεί ο όγκος της παραγωγής της, μειώνεται σημαντικά η συνολική παραγωγή της χώρας μας. Η ελληνική παραγωγή το 2013 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε περί τους 119 χιλ. τόνους, με την παραγωγή της Τουρκίας να φθάνει ήδη τους 85-90 χιλ. τόνους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr