Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η διοίκηση του Ομίλου τους έχει γνωστοποιήσει ότι έχει υποβληθεί «Επιχειρηματικό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης» σε συνεργασία του βασικού μετόχου με τον βασικό προμηθευτή ιχθυοτροφών «BIOMAR ΑΒΕΕΙ» προς τις τράπεζες, προκειμένου να διασωθεί ο όμιλος, ενώ ο βασικός μέτοχος και η διοίκηση έχουν αποδεχθεί πλήρως την μετοχοποίηση μέρους των οφειλών των τραπεζών και της εταιρείας «BIOMAR ΑΒΕΕΙ» παραμένοντας πλέον μειοψηφία στο νέο μετοχικό σχήμα από τις 9 Ιανουαρίου 2014, με ταυτόχρονη πλήρη εκχώρηση του μάνατζμεντ στις τράπεζες ήδη από την τις 6 Δεκεμβρίου 2013.
«Δεν γνωρίζουμε γιατί οι δανείστριες τράπεζες καθώς και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς παραμένουν αδρανείς και αναποφάσιστοι στην οποιαδήποτε πρωτοβουλία, πόσο μάλλον απόφαση, για την εξυγίανση της εταιρείας και κατ' επέκταση τη διάσωση των θέσεων εργασίας μας, εφόσον γνωρίζουμε πως η έλλειψη ιχθυοτροφών το τελευταίο εξάμηνο απαξιώνει σε ημερήσια βάση την αξία των βιολογικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου και άρα το μεγαλύτερο μέρος της όλης αξίας του ομίλου» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η σχετική ανακοίνωση καταλήγει: «Είμαστε 431 εργαζόμενοι-οικογένειες, αρκετοί εκ των οποίων απασχολούμαστε σε υποκαταστήματα-μονάδες της εταιρείας στην επαρχία και σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου (Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Ρόδο). Εκφράζουμε την αγωνία μας για την τύχη της εταιρείας και κατ' επέκταση των θέσεων εργασίας μας, καθώς και την αγανάκτηση και απογοήτευσή μας για την απουσία πραγματικής βούλησης για εξεύρεση λύσης από όσους έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τύχη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, μέχρι εσχάτως ενός από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται πλέον στα χέρια των τραπεζών, αφού οι σημαντικές καθυστερήσεις από την πλευρά τους σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για την εξυγίανση του κλάδου φέρνουν τον κλάδο αντιμέτωπο με το φάσμα της χρεωκοπίας, και χιλιάδες εργαζόμενους αντιμέτωπους με την ανεργία.
Αναβολή για τέλη Φεβρουρίου
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν με τη μετοχοποίηση του δανεισμού μετά και τις επανειλημμένες προτάσεις αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει, αλλά αναμένουν από τις τράπεζες το έγγραφο με τους όρους αναδιάρθρωσης και τις προϋποθέσεις για την εξυγίανση του κλάδου. Το νέο ραντεβού για τη συμφωνία των τραπεζών με τις διοικήσεις των μεγάλων ομίλων του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας ωστόσο, πήρε τώρα νέα μετάθεση για τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι χρηματοδότριες τράπεζες στο θέμα όλον αυτόν τον καιρό κινδυνεύει να αποβεί μοιραία για το μέλλον του κλάδου που ενώ έχει δυναμική εξαγωγική παρουσία με το 85% της παραγωγής να κατευθύνεται στο εξωτερικό, ενώ απασχολεί 2.000 εργαζόμενουςκαι ενώ μπορεί να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως, έχει βρεθεί σε αποτελμάτωση λόγω της καθυστέρησης στην εξυγίανση των δανείων.Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό σε λαβράκι και τσιπούρα, καλύπτοντας το 48% της παγκόσμιας αγοράς, με δυναμικότητα 137 χιλιάδων τόνων.
Ολόκληρη η επιστολή των εργαζομένων στο ΔΙΑ
Αναλυτικά, η επιστολή των εργαζομένων στο ΔΙΑ, έχει ως εξής:
Ως εργαζόμενοι των εταιρειών του Ομίλου «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΒΕΕ», αναλογιζόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως τη βιώνουμε τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο 2013 όταν η εταιρεία μας υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να διατυπώσουμε και να δημοσιοποιήσουμε τα εξής:
Ο Όμιλος, πρώτος από τον κλάδο, την 17/6/2013 υπέγραψε «Συνοπτική συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης» με τις δανείστριες τράπεζες και προέβει στις παρακάτω ενέργειες :
- Πρόσληψη αποδοχής από τις τράπεζες :
- Στελέχους αναδιάρθρωσης (CRO)
- Ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας «ERNST & YOUNG» για διενέργεια οικονομικού ελέγχου
- Ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας «Akvaplan Niva» για πλήρη έλεγχο των αποθεμάτων ιχθυοπληθυσμού
Διενεργήθηκαν συνεχείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες προκειμένου να υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση της εταιρείας χωρίς αποτέλεσμα, οπότε τον Σεπτέμβριο του 2013 κατατέθηκε αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99.
Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση της αίτησης ενώ είχε αρχικά ορισθεί για τις 18 Δεκεμβρίου 2013, αναβλήθηκε για τις 29 Ιανουαρίου 2014 προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την εξεύρεση της επιθυμητής λύσης αναδιάρθρωσης και διάσωσης της εταιρείας μας. Η Διοίκηση του Ομίλου μάς έχει γνωστοποιήσει ότι έχει υποβληθεί «Επιχειρηματικό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης» σε συνεργασία του βασικού μετόχου με τον βασικό προμηθευτή ιχθυοτροφών «BIOMARΑΒΕΕΙ» προς τις τράπεζες, προκειμένου να διασωθεί ο Όμιλος και κατ' επέκταση το σύστημα που δραστηριοποιείται. Ο βασικός μέτοχος και η διοίκηση έχουν αποδεχθεί πλήρως την μετοχοποίηση μέρους των οφειλών των τραπεζών και της εταιρείας «BIOMAR ΑΒΕΕΙ» παραμένοντας πλέον μειοψηφία στο νέο μετοχικό σχήμα από την 9/1/2014, με ταυτόχρονη πλήρη εκχώρηση του Management στις Τράπεζες ήδη από την 06/12/2013.
Δεν γνωρίζουμε όμως γιατί από τον Σεπτέμβριο 2013, τουλάχιστον, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της εταιρείας.
Δεν γνωρίζουμε επίσης γιατί οι δανείστριες τράπεζες καθώς και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς παραμένουν αδρανείς και αναποφάσιστοι στην οποιαδήποτε πρωτοβουλία, πόσο μάλλον απόφαση, για την εξυγίανση της εταιρείας και κατ' επέκταση τη διάσωση των θέσεων εργασίας μας, εφόσον γνωρίζουμε πως η έλλειψη ιχθυοτροφών το τελευταίο εξάμηνο απαξιώνει σε ημερήσια βάση την αξία των Βιολογικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου και άρα το μεγαλύτερο μέρος της όλης αξίας του Ομίλου μας.
Γνωρίζουμε επίσης ότι τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς αναφέρονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για τις πρωτοβουλίες των τραπεζών για τη διάσωση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες.
Όπως όλοι γνωρίζετε, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί τον πρώτο σε εξαγωγές του κλάδου τροφίμων στον οποίον μπορεί και πρέπει να στηριχθεί η ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει τη δεινή οικονομική κατάσταση.
Είμαστε 431 εργαζόμενοι-οικογένειες, αρκετοί εκ των οποίων απασχολούμαστε σε υποκαταστήματα-μονάδες της εταιρείας στην επαρχία και σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου (Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Ρόδο). Επί σειρά ετών, η εταιρεία δίνει πνοή στην τοπική οικονομία, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε ολόκληρες οικογένειες και στηρίζοντας τους τοπικούς επαγγελματίες.
Εκφράζουμε την αγωνία μας για την τύχη της εταιρείας μας και κατ' επέκταση των θέσεων εργασίας μας, καθώς και την αγανάκτηση και απογοήτευσή μας για την απουσία πραγματικής βούλησης για εξεύρεση λύσης από όσους έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.
Εμείς οι 431 εργαζόμενοι δικαιούμαστε και απαιτούμε μία απάντηση, προκειμένου να μη ζούμε στο σκοτάδι τρέφοντας ελπίδες, για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα επιβίωσης της εταιρείας μας και φυσικά της δική μας.
Ελπίζουμε πως οι αγωνίες μας για το μέλλον της εταιρείας, αλλά και γενικότερα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, θα εισακουστούν και θα ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς τόσο στον Δημόσιο τομέα (αρμόδια Υπουργεία) όσο και στον Ιδιωτικό (τράπεζες και λοιποί πιστωτές).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr