Το σχέδιο για τη χωροταξική οριοθέτηση ειδικών ζωνών καλλιέργειας στα πρότυπα των οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ), με αδειοδοτικές διαδικασίες εξπρές, σαφή οριοθέτηση και ένταξη με καλύτερους όρους σε κοινοτικά προγράμματα είχε προαναγγείλει τον Μάρτιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και η επιλογή της οστρακοκαλλιέργειας δεν έγινε τυχαία.
Η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση στις εξαγωγές μυδιών στην ΕΕ (πίσω από Ισπανία, Ολλανδία, Δανία και Ιταλία) παράγοντας 39.000 τόνους μυδιών τον χρόνο, από τους οποίους 95% εξάγεται σε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία. Ο τζίρος του κλάδου φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη ειδική ζώνη θαλάσσιας έκτασης 11.500 στρεμμάτων προωθείται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από τα
υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ στα παράκτια της Πιερίας, μεταξύ των περιοχών Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους με δυναμικότητα να φιλοξενήσει επενδύσεις συνολικής παραγωγής πάνω από 10.000 τόνους μυδιών ετησίως. Αυτό σημαίνει εν δυνάμει αύξηση 25% της σημερινής πανελλαδικής παραγωγής μυδιών.
Η ίδρυση της πρώτης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, όπως θα λέγεται στην Πιερία, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων περιοχών σε Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη και Εύβοια, προκειμένου να φιλοξενούν και μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι κ.ά.).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr