Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από πέρυσι ώστε η εμπορική εκμετάλλευση της μονάδας της Ηρων, ισχύος σήμερα 147 MW, να «περάσει» στη ΔΕΗ έως το 2010. Ωστόσο με παρέμβασή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον περασμένο Νοέμβριο, είχε απορρίψει την αίτηση της Ήρων για μεταβίβαση της άδειας παραγωγής στη ΔΕΗ.
Έτσι, τα δύο μέρη αναγκάστηκαν να βρουν μια άλλη λύση για να ξεπεράσουν τις ενστάσεις της ΡΑΕ. Το νέο μοντέλο συνεργασίας, το οποίο καλείται να εγκρίνει σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα επιφυλάσσει στη ΔΕΗ το ρόλο του προμηθευτή και στην Ήρων το ρόλο του παραγωγού. Με αυτό τον τρόπο δεν θα απαιτηθεί η συμφωνία να περάσει από έγκριση από τις θεσμοθετημένες αρχές. Η νέα σύμβαση μεταξύ της Ήρων και της ΔΕΗ, όπως και η αρχική, εκτιμάται ότι θα ισχύσει έως το 2010.
Το ιστορικό της συνεργασίας
Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή πέρυσι, η Ήρων Θερμοηλεκτρική, έκρινε ότι η συμμετοχή της σε καθημερινή βάση στο σύστημα ηλεκτροδότησης είναι μη ελκυστική εμπορικά. Έτσι, αποφάσισε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση της μονάδας της στη ΔΕΗ, για το διάστημα από την 1η/7/2007 έως και τις 30/10/2010.
Υπέβαλε αίτημα στη ΡΑΕ για τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής στη ΔΕΗ, ωστόσο η Αρχή γνωμοδότησε στις 12/11/2007 ότι πρέπει να απορριφθεί, με το αιτιολογικό ότι δεν πρόκειται για αίτημα μεταβίβασης της άδειας, αλλά για μεταβίβαση μόνο της εμπορικής εκμετάλλευσης, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό αδειών.
Σημειωτέον ότι τότε, αντιρρήσεις για τη μεταβίβαση είχαν διατυπώσει η Endesa Hellas και η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, του ομίλου των ΕΛΠΕ, που εν μέρει είχαν γίνει αποδεκτές από τη ΡΑΕ.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr