Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έφεραν χθες το Δ.Σ. της RWE στη Γερμανία να αποφασίζει ότι δεν θα προβεί σε επενδύσεις στην ελληνική αγορά αιολικών πάρκων, δεδομένου ότι «κυριαρχεί η γραφειοκρατία», και επομένως να στρέφεται αλλού. Κύκλοι της ΔΕΗ, αν και δεν επιβεβαιώναν την πληροφορία, επεσήμαιναν ωστόσο στο «R» ότι «πράγματι η RWE δεν βλέπει και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την συνεργασία στον τομέα των αιολικών πάρκων, επικαλούμενη τα πολλά εμπόδια και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που καθιστούν ασύμφορες τις επενδύσεις του είδους στην Ελλάδα».
Οι ίδιες πηγές της ΔΕΗ έφερναν μάλιστα ως παράδειγμα ότι έχει τεθεί υπόψι των Γερμανών σχέδιο για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου αιολικού πάρκου (offshore), κοντά στη Δονούσα. Το σχέδιο, όπως έλεγαν, βρίσκεται σε πρωταρχικό ακόμη στάδιο, πρόκειται σύντομα να γίνουν οι πρώτες ανεμολογικές μετρήσεις, ωστόσο για τη RWE δε θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας.
Σκληρή μάχη με Enel στην Αλβανία για το λιθάνθρακα
Οσο για το άλλο σκέλος της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας, την από κοινού κατασκευή εργοστασίου άνθρακα στην Αλβανία ισχύος 500-800 MW, το σχήμα RWE-ΔΕΗ- ΤΙΤΑΝ θα πρέπει να ανταγωνιστεί την ιταλική Enel. Οι Ιταλοί, οι οποίοι έχουν πολύ ισχυρές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση των Τιράνων έχουν υποβάλει πρόταση στον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα για την κατασκευή στη γειτονική χώρα μονάδας λιθάνθρακα 1.200 MW.
Για τις ανάγκες της χώρας, το έλλειμμα της οποίας σε ρεύμα καλύπτεται επί χρόνια από την Ελλάδα, αρκεί ένα μόνο εργοστάσιο λιθάνθρακα, και όχι δύο. Από την άλλη πλευρά το δίκτυο διασύνδεσης της Αλβανίας με τους γείτονές της δεν είναι σε τέτοια κατάσταση, ώστε ένας παραγωγός ρεύματος να μπορεί να εξάγει την παραγόμενη ενέργεια, αλλού.
Εγείρεται επομένως το ερώτημα, κατά πόσο έχει τύχη το ελληνο- γερμανικό σχέδιο, πόσω μάλλον όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα παίκτη του βεληνεκούς της Enel. Την απόφαση για το ποιο από τα δύο σχέδια τελικώς θα επιλεγεί, πιθανόν να επηρεάσει και το γεγονός ότι η Enel είναι η μία από τις δύο εταιρείες (η άλλη είναι η τσεχική CEZ) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής της Αλβανίας, την οποία έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση των Τιράνων.
«Θα προτιμηθεί όποιο από τα δύο σχέδια προλάβει να ολοκληρωθεί πρώτο»
Λέγεται μάλιστα ότι κατά τη συνάντηση που είχε προ ημερών στα Τίρανα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σάλι Μπερίσα, σχετικά με την προώθηση του ελληνο-γερμανικού έργου, ο τελευταίος του απάντησε χαρακτηριστικά, "θα προτιμηθεί όποιο από τα δύο σχέδια προλάβει να ολοκληρωθεί πρώτο".
Πέραν της ΔΕΗ και της Enel, και άλλες ενεργειακές εταιρείες από την Ελλάδα (Κοπελούζος, Τέρνα) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ζητούμενο παραμένει η τιμή που θα πωλείται η παραγόμενη ενέργεια στην Αλβανία. Και αυτό καθώς τα τιμολόγια στη γείτονα χώρα είναι πολύ χαμηλά, ενώ μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που διατίθεται στους καταναλωτές δεν πληρώνεται.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr