Οκτώ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 115,77 MW, διαθέτει σήμερα η Τέρνα Ενεργειακή, Επιπρόσθετα, έχει αποκτήσει άδειες
παραγωγής για 523,3 MW και έχει καταθέσει αιτήσεις για περαιτέρω άδειες παραγωγής για 2.050,85 MW (εκ των οποίων τα 738 MW αναπτύσσονται μέσω της συμμετοχής της σε κοινές εταιρίες με τρίτους).
Παράλληλα με τα νέα έργα στην Ελλάδα, η Τέρνα Ενεργειακή προωθεί και την υλοποίηση των πρώτων της επενδύσεων στο εξωτερικό. Μάλιστα, τους προσεχείς μήνες πρόκειται να αρχίσει την κατασκευή του πρώτου αιολικού της πάρκου σε γειτονική βαλκανική χώρα, ενώ στο επενδυτικό της στόχαστρο βρίσκονται ακόμη η Πολωνία και η Κίνα.
MHXANIKH
Στην περαιτέρω διείσδυση της στον τομέα της ενέργειας, σχεδιάζει η διοίκηση της Μηχανικής, η οποία ήδη έχει θέσει σε λειτουργία ένα υδροηλεκτρικό έργο, ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη τριών επιπλέον. Το πρώτο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στο νομό ’ρτας, είναι συνολικής ισχύος 93MW, ενώ το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ, με απόδοση 300 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως. Σύμφωνα με την εταιρία τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα που θα προέρχονται από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός πρόκειται να κατασκευαστεί στο νομό Ευρυτανίας, θα έχει ισχύ 5,4 MW και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι της τάξης των 22 GWh ετησίως, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Τέλος το τρίτο έργο πρόκειται να κατασκευαστεί στο Νομό Δράμας επί του ποταμού Νέστου. Για το ως παραπάνω έργο έχει υποβληθεί φάκελος στη ΡΑΕ για τη χορήγηση αδείας παραγωγής. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου είναι 60 εκατ. ευρώ.
ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ
Αιτήσεις για τέσσερα πάρκα συνολικής ισχύος 120 MW, έχει καταθέσει η Δομική Κρήτης η οποίες αναμένεται να ληφθούν εντός του έτους. Για τα παραπάνω έργα η Δομική Κρήτης έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την γαλλική εταιρία Eolfi. H συμφωνία προβλέπει ότι η Eolfi θα αποκτήσει το 40% μετά την έκδοση των αδειών εγκατάστασης των πάρκων, με δικαίωμα για την εξαγορά του υπόλοιπου 60%, σε τίμημα ανάλογο με την απόδοση των πάρκων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ
Μονάδες συνολικής ισχύος 400 MW βρίσκονται σήμερα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης από την Ελληνική Τεχνοδομική. Πρόκειται για αιολικά πάρκα (πάρκα ισχύος 200 MW έχουν ήδη λάβει άδειες παραγωγής, ενώ άλλα 100 MW θα έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι το τέλος του έτους), φωτοβολταϊκά και βιομάζα. Σύμφωνα με την διοίκηση του Ομίλου η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων μέχρι το τέλος του έτους θα ανέρχεται σε 158 MW και στο τέλος του 2009 σε 228 ΜW. Αυτή την περίοδο κατασκευάζονται αιολικά πάρκα σε Κεφαλονιά (30,6 MW), Αρκαδία (60,8 MW), Αργολίδα (3,5 MW), Κρήτη (6,3 MW), Εύβοια (15,3 MW) και Θράκη (22 MW).
ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ
Στα 109 MW ανέρχεται σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται επιπλέον 58 MW αιολικών πάρκων και 15 MW υδροηλεκτρικών έργων.Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, μέχρι το τέλος του 2008 θα τεθούν σε λειτουργία 180MW ενώ αλλά 170-250MW θα είναι υπό κατασκευή.
Ελένη Μπότα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr