Οι επιλογές πλέον που εξετάζει η διοίκηση είναι να προμηθευτεί τις δύο τουρμπίνες , είτε από ελληνικές, είτε από ξένες εταιρείες, που έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους με επιστολές τους προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, να τις πουλήσουν παρόμοιους αεριοστροβίλους.
Σε αυτή την περίπτωση το θέμα των δύο τουρμπινώνθα αφαιρεθεί από το κείμενο του μνημονίου με τηνRWE , το οποίο και θα επικεντρωθεί στην κατασκευή από κοινού ενός σταθμού λιθάνθρακα 1600 MW και στη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.
Η ιστορία της ρυπογόνου τουρμπίνας
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό μνημόνιο συνεργασίας που επρόκειτο να συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΗ το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου το οποίο και αναβλήθηκε για τρίτη φορά χωρίς ακόμη να έχει οριστεί νέα ημερομηνία- η μία από τις δύο μεταχειρισμένες αεριοστροβιλικές τουρμπίνες που προσφερόταν να πουλήσει η RWΕ, δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις της Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων.
Συγκεκριμένα, υπερέβαινετα όρια εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx). Πρόκειται για τη μεγάλη τουρμπίνα των 112 ΜW, για την οποία, όπως ανέφερε το μνημόνιο, «θα πρέπει η ίδια η ΔΕΗ να απευθυνθεί στις ευρωπαϊκές αρχές, σχετικά με το κατά πόσον επιτρέπεται έστω και προσωρινά η χρήση της».
Δεδομένου ότι ακόμη και η RWΕ αναγνώριζε ότι η εν λόγω μονάδα είναι «πιο ρυπογόνος απ΄ όσο θα έπρεπε», η εμμονή της ΔΕΗ να την προμηθευτεί από τους Γερμανούς , είχε δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά.
Συνεργασία στο φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τη RWE στο φυσικό αέριο, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι θα έχει μεγάλες προοπτικές μελλοντικά . Την πεποίθησή της αυτή τη συνδέει με το γεγονός ότι η γερμανική εταιρεία αποτελεί πλέον μέρος της κοινοπραξίας που σκοπεύει να κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco (θα συνδέει την Τουρκία με την Αυστρία μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας).
Παράγοντες της αγοράς ωστόσο σχολίαζαν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο το κατά πόσο ο εν λόγω αγωγός θα κατασκευαστεί, αφού το κόστος του είναι εξαιρετικά υψηλό.
Έτσι η πεποίθηση της ΔΕΗ για συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα του φυσικού αερίου, συνδέεται από πολλούς με το δικαίωμα αγοράς που έχει η ελληνική επιχείρησηγια το 30% της ΔΕΠΑ.
Και αυτό διότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και ελληνικού Δημοσίου, αφήνει πάντα περιθώριο στην ελληνική δημόσια επιχείρηση να μεταβιβάσει σε θυγατρική της εταιρεία την οption για την αγορά του 30% της ΔΕΠΑ.
Η ΔΕΗ, φυσικά διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο το σχέδιο μνημονίου δεν αποκλείει την είσοδο της RWE , μέσω μιας θυγατρικής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr