Με τίτλο «Ενεργειακές Τάσεις Α’ Δεκάμηνο 2024», η δεύτερη μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ενημερώνει με περιεκτικό τρόπο για τις αναδυόμενες τάσεις στην Ευρωπαϊκή και κυρίως στην Ελληνική αγορά ενέργειας για το 2023 και το α’ δεκάμηνο του 2024.
Πιο συγκεκριμένα, οι μεταβολές στις τιμές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου σε επίπεδο Ευρώπης και Ελλάδας, οι μεταβολές στην συνολική ζήτηση ενέργειας, όπως και στην ζήτηση ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, καλύπτονται στην συγκεκριμένη μελέτη. Παράλληλα, οι εισαγωγές και εξαγωγές, κυρίως ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως και το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, είναι κάποια από τα ενεργειακά μεγέθη που αναλύονται με λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Μελέτης, η ζήτηση ενέργειας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χωρίς να διαφαίνεται μέχρι στιγμής κάποια ανάκαμψη. Ειδικότερα, η συνολική ζήτηση ενέργειας έχει μειωθεί από τις 329.7 TWh το 2010 στις 253.8 TWh το 2022, καταγράφοντας μία πτώση της τάξεως του 23%.
Η ανά καύσιμο ζήτηση στην Ελλάδα καταδεικνύει σημαντική μείωση την περίοδο 2010-2022 για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, όπως και για τον ηλεκτρισμό, η οποία μειώθηκε κατά 18.1% (138.5 TWh το 2022) και 39.6% (3.4 TWh το 2022) αντίστοιχα, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που αυξήθηκε κατά 36.1% (51.2 TWh το 2022).
Σημαντικά και χρήσιμα είναι τα συμπεράσματα της ανωτέρω Μελέτης για την περίοδο 2023-2024, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ελλάδα, η καθίζηση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης και οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, παρά την μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Επισημαίνεται επίσης η αύξηση των τιμών χονδρεμπορικής στον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος, παρά την γενικότερη καθοδική τάση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης, όπως αναφέρει η Μελέτη του ΙΕΝΕ, σημειώθηκαν αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα το α’ δεκάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με μεγαλύτερες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών την ίδια περίοδο, ενώ καταγράφηκαν μειωμένες εισαγωγές LNG μέσω Ρεβυθούσας το 2023 σε ετήσια βάση, με την τάση αυτή να διατηρείται όλο το α’ δεκάμηνο του 2024.
Τέλος, όπως επισημαίνει η Μελέτη, εντός του 2025, αναμένεται να συνεχιστούν τα προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο, λόγω της υπερπροσφοράς ΑΠΕ και του κορεσμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, θα βρεθούν στο προσκήνιο συζητήσεις μεταξύ ΡΑΕΕΥ, ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ για το θέμα αποζημίωσης των αυτοπαραγωγών, καθώς θα αυξάνονται οι ποσότητες απορριπτόμενης ενέργειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr