Ο κ. Γιαρέντης τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, κάτι το οποίο ενισχύει την επενδυτική ασφάλεια στις ΑΠΕ. Όπως εξήγησε, στο χώρο των ΑΠΕ, τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξε μια επενδυτική «καταιγίδα» ύψους 9,5 δισ. ευρώ με επενδύσεις και έργα υποδομών και δικτύων. Πρόκειται για πάνω από 10.000 έργα τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί και τα οποία δεν θα υπήρχαν αν ο ΕΛΑΠΕ λειτουργούσε «τραυματισμένος» όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν στρατηγική επιλογή να μηδενιστούν οι καθυστερήσεις και πλέον εδώ και 4,5 χρόνια όλοι οι παραγωγοί πληρώνονται με μηδενικές καθυστερήσεις, κάτι που έχει ενισχύσει την επενδυτική ασφάλεια.
Στο μεταξυ μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έστειλε το μήνυμα των «καιρών». «Ερχονται βίαιοι επενδυτικοί κύκλοι στις ΑΠΕ», είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η αγορά θα πρέπει να αναλάβει τα ρίσκα της και θυμίζοντας ότι οι καταναλωτές ακόμη πληρώνουν ένα λογαριασμό κοντά στα 900 εκατ. ευρώ από τις παλαιότερες επιδοτήσεις.
Η αποθήκευση
Στα θέματα της αποθήκευσης ενέργειας και τις σχετικές προκλήσεις αναφέρθηκε στο πλαίσιο του ίδιου φόρουμ ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.
Όπως είπε, έχουμε ήδη 83% παραγωγής από ΑΠΕ, αυτή τη στιγμή και 1300 MW εξαγωγές, οι οποίες βοηθούν πάρα πολύ στην καλή λειτουργία της αγοράς, καθώς εδώ και δύο μήνες κάνουμε εξαγωγές, ωστόσο, προειδοποίησε, αυτό είναι κάτι που μπορεί να μεταβληθεί στο μέλλον. Εξήγησε δε, ότι υπάρχουν όρια στις μακροχρόνιες λύσεις που είναι η αποθήκευση, οι εξαγωγές, οι διασυνδέσεις, αλλά και το υδρογόνο, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέθοδο αποθήκευσης ενέργειας, αρκεί να βελτιωθούν οι αντίστοιχες τεχνολογίες, αλλά και οι υποδομές μεταφοράς του.
Παράλληλα, παρουσίασε τις δράσεις του ΥΠΕΝ που θα ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις στις μονάδες αποθήκευσης που προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Με βάση όσα ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης, οι πρωτοβουλίες αυτές θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 2.850 – 3.400 MW.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πάμε επιθετικά». Στο Ταμείο Ανάκαμψης στο πρόγραμμα μπαταριών σε επιχειρήσεις, περιγράφονται περί τα 350 με 400 μεγαβάτ. Το ΕΣΕΚ προβλέπει 4 γιγαβάτ σε μπαταρίες μέχρι το 2030, έχουμε δώσει stand alone 900 μεγαβάτ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, 600 για πάρκα, 1000 – 1500 θα περισσέψουν για stand alone που θα οριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με υβριδικά έργα.
Εκτίμησε τέλος, ότι η αγορά θα δείξει ένα θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον όσον αφορά την αποθήκευση. Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, σύντομα αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση που θα ευνοεί τα ώριμα έργα, ενώ όπως είπε, «η αποθήκευση θα λύσει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, δεν είναι η λυδία λίθος, καθώς ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι η ζήτηση στις ΑΠΕ».
Μανουσάκης: Ανάπτυξη ΑΠΕ με βάση τις δυνατότητες του δικτύου
Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ως προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την ανάπτυξη του δικτύου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός για τα νέα έργα ΑΠΕ στη βάση των δυνατοτήτων που προσφέρει η υφιστάμενη αλλά και μελλοντική λειτουργία του συστήματος.
Βλέπουμε ότι δεν ήταν γεμάτα τα καλώδια και δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο που ρέει η ενέργεια σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης και χρειάζονται παρεμβάσεις σε συνολικότερο επίπεδο.
Ειδικότερα, ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι η αποθήκευση δεν αποτελεί πανάκεια για τις περικοπές καθώς δύναται να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που προκύπτει από την σκοπιά της ζήτησης, όχι όμως το πρόβλημα των περικοπών που προκύπτει στη βάση του «congestion» που χαρακτηρίζει το δίκτυο.
Υπό αυτό το πρίσμα, χρειάζεται να αλλάξει η προσέγγιση που μέχρι τώρα ίσχυε και αφορούσε εν πολλοίς στην «άναρχη» ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, χωρίς να προσμετράται στο βαθμό που απαιτείται, η διαθεσιμότητα του δικτύου. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται πιέσεις στο έργο του διαχειριστή που επιφέρουν πολλαπλάσια προβλήματα στη συνολικότερη λειτουργία του συστήματος.
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης offshore αιολικών
Ο κύριος Αριστoφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, αποκάλυψε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης για τα offshore αιολικά έλαβε πλέον περιβαλλοντική έγκριση, γεγονός που επιτρέπει την προώθηση στα επόμενα βήματα υλοποίησης του. «Χρειάζεται καλός σχεδιασμός και ακούμε προσεκτικά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν σε αρκετές περιοχές», σχολίασε στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, αναφορικά με ζητήματα που έχουν ανακύψει στο σχεδιασμό των πρώτων υπεράκτιων πάρκων.
Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφάτος ανέφερε πως προχωράει η ανάπτυξη του εταιρικού σχήματος, SPV, με συμμετοχή ΑΔΜΗΕ και τραπεζών για να προχωρήσει, πέραν των μελετών, η συλλογή πραγματικών δεδομένων. Επιπλέον, ο διαγωνισμός για να δοθούν οι πρώτες άδειες θα προχωρήσει στα μέσα του 2027. «Ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε θα περιοριστεί το κόστος και ότι η πρόοδος των εταιρειών στο σχεδιασμό και την κατασκευή, ταυτόχρονα με το αιολικό δυναμικό της χώρα, θα μας δώσει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr