Κι αυτό, γιατί μέχρι χθες έτρεχε το «σήμα» της NEXANS για τελικές αποφάσεις στη διασύνδεση, καθώς η εν λόγω γαλλική εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή ενός πολύ μεγάλου καλωδιακού έργου που αντιπροσωπεύει το 25% του ανεκτέλεστου, που είχε. Όπως φαίνεται μετά και τις εξελίξεις, χθες βράδυ, έδωσε το σχετικό «πράσινο φως» για να υπάρξει μια σχετική μετάθεση των καταληκτικών ημερομηνιών. Κάτι, βέβαια, που έχει να κάνει και με την οικονομική σημασία του έργου για τον Γαλλικό κολοσσό, σημείο που δεν αφήνει αδιάφορο και τον γαλλικό παράγοντα, που ήδη έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή.
Έτσι, μετά και τη σχετική γεωπολιτική στάθμιση εξελίχθηκαν, χθες, με τέτοιο τρόπο τα πράγματα, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Με βάση πληροφορίες, η ΡΑΕΚ, θα πρέπει, λοιπόν, στη βάση των συμφωνηθέντων, να καθορίσει το σκέλος των εσόδων έργου που θα αντλούνται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) που θα ανακτηθεί μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων θα διαμορφωθεί από την Αρχή (ΡΑΕΚ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ ελάχιστον, σε ποσοστό 8,3% για τα 17 πρώτα έτη.
Επίσης, θα πρέπει η ΡΑΑΕΥ να εγκρίνει την απόφαση για το WACC, για το σκέλος των εσόδων έργου που θα αντλούνται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στην Ελλάδα. Το WACC προβλέπεται να καθοριστεί στο 9%.
Να σημειωθεί ότι, μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις με έντονο γεωπολιτικό «άρωμα» και με την πίεση των προσπαθειών της Τουρκίας να φέρει πιο κοντά στην Μικρασιατική Ακτή τα Κατεχόμενα, με πλάνο για ηλεκτρική διασύνδεση, αλλά και των εξελίξεων στο Μεσανατολικό, η Κυπριακή πλευρά φαίνεται να αποδέχτηκε την θέση της ελληνικής πλευράς, έστω κι αν αυστηρά με οικονομετρικούς όρους το όλο εγχείρημα έχει δυσκολίες.
Έτσι, «πέρασε» και η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για ανάκτηση εσόδου στην Κύπρο, κατά την περίοδο κατασκευής της διασύνδεσης, δηλαδή από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030. Με αυτήν τη φόρμουλα, η Κύπρος, μέσα από κρατική χρηματοδότηση και το ταμείο από τους ρύπους, θα βάλει «στον κουμπαρά» για τη διασύνδεση 25 εκατ. σε ετήσια βάση, και συνολικά 125 εκατ.
Επίσης, εάν ο ΑΔΜΗΕ χρειαστεί να υποβληθεί σε υπερβάλλουσες, πέραν των 125 εκατ., θα χρειαστεί και πάλι να μεταφερθεί το κόστος στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Βέβαια, τα γεωπολιτικά ρίσκα είναι μπροστά και αναμένεται να μπουν στον «συνολικό κουβά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ορίζοντα το «σκάκι» για τις ΑΟΖ και την προσπάθεια της Άγκυρας να «κλειδώσει» τον περιορισμό της επήρειας του Καστελόριζου στην διαμόρφωση της οικονομικής ζώνης της Ελλάδας. Στο φόντο αυτό, τυχόν παρεμβάσεις για προσκόμματα στο έργο από την τουρκική πλευρά αναμένεται να τεθούν σε μια διαδικασία μαραθωνίου, αλλά και εμπλοκής πολλών παραγόντων σε βάθος χρόνου.
Ν. Χριστοδουλίδης για ηλεκτρική διασύνδεση: «Η απάντησή μας θα είναι θετική, αν διασφαλίζεται η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού»
Στο μεταξύ, τη δική του διάσταση έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγο πριν μεταβεί στα Χανιά, το βράδυ της Δευτέρας, για να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. «Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (σ.σ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου). Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις και όταν οι απαντήσεις που μας δοθούν είναι ικανοποιητικές, η απόφασή μας θα είναι θετική. Αν οι διευκρινίσεις που μας δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές και πρωτίστως, γιατί αυτό είναι το κλειδί, αν δεν διασφαλίζεται η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, [η απόφασή μας] δεν θα είναι θετική».
Αυτό ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στη Λεμεσό. «Είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση. Βλέπω θέσεις και από τις δύο πλευρές που είναι αρκετά έντονες. Εμείς, ως υπεύθυνη κυβέρνηση, θα πάρουμε αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων», τόνισε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό, έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις που, κατά κύριο λόγο, άπτονται των οικονομικών πτυχών του συγκεκριμένου έργου. Πήραμε κάποιες απαντήσεις. Κάποιες είναι ικανοποιητικές, κάποιες δεν είναι, και ζητήσαμε περισσότερες [διευκρινίσεις]. Υπάρχει το γεωπολιτικό ρίσκο. Από εκεί και πέρα, και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν τίθεται θέμα να βάζουμε από μόνοι μας υπό αμφισβήτηση. Αλλά ναι, είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη».
Σε ερώτηση αν αυτό είναι κάτι για το οποίο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Το κλειδί της τελικής μας απόφασης είναι να μην αυξηθεί το κόστος στους καταναλωτές. Αντίθετα, ο στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού». Ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η τιμή του ηλεκτρισμού στην Κύπρο, σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετά πιο ψηλή και επισήμανε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει δύο στόχους: από τη μια, να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση και, κατά δεύτερο, και πιο σημαντικό για τη δική μας διακυβέρνηση, είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.
Πώς θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο; Υπάρχουν τρία μέσα, τα οποία αξιοποιούμε, για να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού. Το ένα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το δεύτερο είναι η αξιοποίηση φυσικού αερίου και το τρίτο είναι οι διασυνδέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η διασύνδεση, o interconnector, όλα αυτά που συζητούνται αυτές τις μέρες, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού μας», είπε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr