Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργίου Στάση "Η εξαγορά αυτή αποτελεί ένα νέο σημαντικό βήμα για τη συνολική στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" τόνισε και συμπλήρωσε:. "Η περιφερειακή στρατηγική μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας σε ελκυστικές αγορές, με διαφοροποιημένο τεχνολογικά χαρτοφυλάκιο. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μια ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένη αγορά, με συγκλίνουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, μπορεί να δημιουργηθεί αξία από συνέργειες στις συναλλαγές, την προμήθεια και τη διαφοροποίηση του ρίσκου".
Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά αφορά το μεγαλύτερο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας στην Ρουμανία. Η επιχειρηματική αξία της συναλλαγής προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κλείσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η διοίκηση της εταιρείας τόνισε, παράλληλα, ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δε σημαίνει ότι σταματά η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου 140 ΜW στη χώρα.
Οι επενδύσεις σε “πράσινα” έργα, καθώς και σε έργα διανομής και ψηφιοποίησης συνέχισαν την αυξητική τους πορεία σύμφωνα με τη στρατηγική της ΔΕΗ να καταστεί μια βιώσιμη εταιρεία ενέργειας.
Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις δραστηριότητες Διανομής και ΑΠΕ σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την περαιτέρω ενίσχυση και ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής. Οι επενδύσεις στις δραστηριότητες ΑΠΕ, Διανομής και ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Ρουμανίας, αυξήθηκαν σε περίπου 0,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 120% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023.
Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 4,7GW στο τέλος Ιουνίου 2024 από 3,5GW τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον, έργα 3,3 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, για την επίτευξη του στόχου των 8,9GW το 2026 (90% του στόχου του 2026 είναι ήδη είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή).
Η λιγνιτική παραγωγή το α΄εξάμηνο του 2024 μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 1,5TWh, που αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες εκπομπές CO2 (Scope 1) μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023. Η μείωση των εκπομπών CO2 έρχεται σε συνέχεια της θετικής πορείας των προηγούμενων ετών και της μείωσης κατά 57,8% μεταξύ 2019 και 2023, η οποία οδήγησε στην επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί στις Ομολογίες με ρήτρα αειφορίας, λήξης το 2028, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της ΔΕΗ να καταστήσει το ενεργειακό της μείγμα πιο «πράσινο».
Αντίθετα, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 65% το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,1TWh, που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr