Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο 23ο World LNG Summit & Awards, την κορυφαία διοργάνωση, που πραγματοποιείται και φέτος στην Αθήνα από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, η συγκυρία επιφυλάσει «ρόλο κλειδί για το LNG ως προς την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και της προσπάθειας απανθρακοποίησης των οικονομιών μας».
«Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο έχει ζωτικό ρόλο στην προετοιμασία της Ευρώπης ενόψει των συνθηκών του χειμώνα» τόνισε η υφυπουργός και συμπλήρωσε ότι βασικός άξονας πολιτικής της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές που υπηρετούν την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση. «Να ενισχύσουμε τον ρόλο μας ως πύλη εισόδου LNG στην Ευρώπη» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, περιγράφοντας τις βασικές προτεραιότητες.
«Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για την έλευση φορτίων LNG στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση. Έχουμε σοβαρά σχέδια για να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη με ορίζοντα το 2025» συμπλήρωσε η υφυπουργός, που επισήμανε τη σημασία της στενής συνεργασίας με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου
Περιγράφοντας άλλη μια διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής η υφυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι «να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες και να βελτιστοποιήσουμε την μελλοντική χρήση των υποδομών αερίου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, διαθέτοντας σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο».
«Πιστεύω ότι το LNG θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο συστατικό για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και θα διασφαλίσει την αναγκαία ευελιξία και την συνολική σταθερότητα του συστήματος» τόνισε.
Στο μεταξύ, στις αρχές του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, με βάση όσα ανέφερε η Αλεξάνδρα Σδούκου, πράγμα που, όπως τόνισε, θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας, καθώς και τη δυνατότητα εξαγωγών αερίου προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Από την πλευρά της, στον χαιρετισμό της, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, υπογράμμισε ότι η πλωτή μονάδα της Αλεξανδρούπολης προχωρά, σημειώνοντας ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου.
Παράλληλα, υπογράμμισε τον ρόλο του ΥΦΑ στην απανθρακοποίηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα θα είχε εξοικονομήσει 5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αν αντί για λιγνίτη είχε αυξηθεί η χρήση αερίου, λόγω χρήσης ΥΦΑ.
Γιωργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr