Έτσι, η ΔΕΗ για τον μήνα Νοέμβριο δίνει το Γ1/Γ1Ν οικιακό τιμολόγιο σχεδόν αυξημένο σχεδόν κατά 10%. Η ανταγωνιστική χρέωση για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε για πέντε μήνες σταθερές τιμές στα τιμολόγια της.
Η ΔΕΗ στο myHome 4All, δίνει χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης στα 0,165 ευρώ/KWh, από 0,15. Πάνω από το συγκεκριμένο όριο, κάθε κιλοβατώρα θα χρεώνεται με 0,221 ευρώ/KWh, από 0,206 ευρώ/KWh τον Οκτώβριο
Επίσης, και οι άλλες εταιρείες ανακοινώνουν σταδιακά τις τιμές. Έτσι, η εταιρεία Φυσικό αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας δίνει το βασικό της τιμολόγιο στην τιμή 0,104 ευρώ/MWh από 0,093 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.
Η Protergia ανακοίνωσε τιμή 0,225ευρώ/ΚWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, αυξημένη κατά 21% έναντι του Οκτωβρίου. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας κατεβαίνει στα 0, 165 ευρώ./KWh Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value, η χρέωση είναι 0,165 ευρώ/ΚWh, με αύξηση 31%. Επίσης, η Protergia στο προοίν που διαθέτει από τον Σεπτέμβριο εμ την επωνυμία Protergia Οικιακό Value+, δίνει για το Νοέμβριο χρέωση 0,125 ευρώ/ΚWh, από 0,888 τον Οκτώβριο.
Η Elpedison στο πρόγραμμα Elpedison Green Economy, δίνει τιμή 0,175 ευρώ/ΚWh, από 0,135 ευρώ. Ενισχυμένη είναι και η χρέωση στο πρόγραμμα Elpedison Economy, στα 21 λεπτά ανά kWh. Στο πρόγραμμα Elpedison Economy Plus, που είναι μια νέα πρόταση η τιμή διαμορφώνεται στα 0,12 ευρώ/ΚWh για το Νοέμβριο, από 0,80 ευρώ/ΚWh τον Οκτώβριο. Στο ‘Συνέπεια Day” η τιμή είναι 0,212 ευρώ συνυπολογίζοντας το bonus εμπρόθεσμης εξόφλησης. Τον Οκτώβριο η χρέωση ήταν 0,171 λεπτά τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ΕΛΣΤΑΤ για το Σεπτέμβριο κατά 15% μειώθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές στην ομάδα «Στέγαση», λόγω πτώσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης καταγράφηκε πτώση -0,4% των τιμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο 2023.
Πάντως, και οι άλλοι πάροχοι κινούνται ανοδικά, σε βασικά τους προϊόντα, ενώ βέβαια ήδη υπάρχει μια δυναμική διαδικασία προώθησης νέων προϊόντων με μεταβλητές όμως χονδρεμπορικού κόστους. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ανοδική τιμή του φυσικού αερίου, που ακόμη παίζει σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και η νευρικότητα στις αγορές έχει παίξει το ρόλο της σε αυτή την ανοδική τάση.
Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο, σε μηνιαία βάση έχει ανατιμηθεί στον κόμβο TTF κατά 30,70%, αν και βέβαια οι πάροχοι έχουν κλείσει “συμβόλαια” με άλλες τιμές. Ωστόσο ο δείκτης αυτός καταγράφει την τάση. Παράλληλα, επίσης σε μηνιαία βάση η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποιεί καθημερινά η ΡΑΑΕΥ έχει “τσιμπήσει”, περίπου, στα 110 ευρώ/ΜWh
Ωστόσο, στα 71,51 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 21/10/2023.Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 149,89 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 10 ευρώ/MWh.Η τιμή μειώθηκε κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 269 GWh.Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 9,8%, το φυσικό αέριο 8,1%, τα υδροηλεκτρικά 9,1%, οι εισαγωγές 25,6% και οι ανανεώσιμες 43,3%. Οι εξαγωγές στις 17,724 MWh και οι εισαγωγές σημαντικές στις 34,477 MWh.
Νέος χάρτης
Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τους καταναλωτές μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Παράλληλα, με βάση πληροφορίες, αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις, από το ΥΠΕΝ, για τη νέα μορφή των τιμολογίων και για την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για το ειδικό υποχρεωτικό κυμαινόμενο τιμολόγιο με προαναγγελία τιμής την πρώτη κάθε μήνα για το μήνα αναφοράς. Με βάση όσα αναφέρονται, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 - ημερομηνία λήξης των έκτακτων μέτρων στην λιανική αγορά ενέργειας.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τις τελευταίες ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια, η συγκρισιμότητα και ο ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας, με «εργαλείο» ένα τιμολόγιο που θα μοιάζει αρκετά με το βασικό τιμολόγιο της περιόδου της ενεργειακής κρίσης (όπου η τιμή ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα προαναγγέλλεται στις 20 του προηγούμενου,).
Η βασική διαφορά είναι ότι η τιμή αυτή δεν θα προκύπτει από τις προβλέψεις και της εκτιμήσεις των παρόχων, αλλά από έναν συγκεκριμένο τύπο που θα περιγράφεται στη ρύθμιση. Αυτό το κυμαινόμενο ex ante τιμολόγιο θα έχει ειδική δική του σήμανση (πιθανότατα και δικό του «χρώμα») και δεν θα εμπίπτει στην γενική κατηγορία των «πράσινων» κυμαινόμενων τιμολογίων, κάτι που παραπέμπει σε τροποποίηση της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τη σήμανση διαφάνειας των νέων τιμολογίων που εκδόθηκε πρόσφατα. Στο τιμολόγιο αυτό θα μεταπέσουν οι πελάτες όλων των εταιρειών προμήθειας που δεν θα επιλέξουν ρητά κάποιο από τα νέα προϊόντα που θα λανσάρουν οι εταιρείες.
«Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα, αλλά εκεί που δεν θα αποφασίσουν μόνοι τους, δηλαδή δεν θα αποφασίσουν ενεργά τι τιμολόγιο θέλουν, θα μεταπέσουν σε ένα τιμολόγιο που θα προσφέρουν υποχρεωτικά οι πάροχοι και θα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα την πρώτη κάθε μήνα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας τη φιλοσοφία της ρύθμισης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr