Έτσι πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η τελετή έναρξης υλοποίησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης στην ομώνυμη πόλη, από τους τρεις ενεργειακούς Ομίλους: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου.
Η εκδήλωση ουσιαστικά δίνει το σήμα εκκίνησης για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών της μονάδας «Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης», με παρόντες φυσικά τους εκπροσώπους των τριών ενεργειακών ομίλων που συμπράττουν στην Μονάδα: τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Γεώργιο Στάσση, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ.κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνο Ξιφαρά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστο Κοπελούζο.
Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα οι 3 Όμιλοι προχώρησαν σε συμφωνία για το μετοχικό σχήμα της μονάδας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», για την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη.
Η ΔΕΗ θα κατέχει το 51% της εταιρείας Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 29% και ο Όμιλος Κοπελούζου το 20%.
Η κατασκευή της νέας μονάδας, που αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 κα να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025 θα είναι ένα ακόμη εργαλείο της Ελλάδας στην προσπάθεια για πλουραλισμό στο ενεργειακό μείγμα και στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Επίσης η μονάδα θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β. Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.. Άλλωστε θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East), έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
Η νέα μονάδα, ισχύος 840 MW, θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, με στόχο να λειτουργήσει στο τέλος του 2025. Θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από τον πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού. Παράλληλα, βρίσκεται κοντά στις γειτονικές της Ελλάδας χώρες των Βαλκανίων, κάτι που της δίνει προδιαγραφές εξαγωγικής δραστηριότητας.
Νέες μονάδες
Στο μεταξύ σημαντικές μονάδες παραγωγής ρεύματος μπαίνουν σε εμπορική λειτουργία το επόμενο διάστημα ενισχύοντας την ενεργειακή ισορροπία της χώρας. Παράλληλα τροχοδρομείται, πέρα από την μονάδα στην Αλεξανδρούπολη και η κατασκευή κι άλλων ενεργειακών υποδομών. Σε σχέση με τις νέες μονάδες σε εμπορική λειτουργία μπαίνουν άμεσα η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο της ψστον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, προσθέτοντας ισχύ 1,5 GW στο σύστημα, ενώ τρέχει η κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου ΓΕΚ Τέρνα-Motor Oil στην Κομοτηνή αλλά και οι υποδομές FSRU της Αλεξανδρούπολης. Επίσης σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για τον αντίστοιχο σταθμό στους Αγίους Θεοδώρους, το γνωστό και ως DIORYGA GAS από την Μότορ Όιλ αλλά και στον Παγασητικό από την Mediterranean Gas.
Συγκεκριμένα ο «Άγιος Νικόλαος» της Mytilineos και η «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, είναι σε τροχιά δοκιμών και έχουν ήδη ξεκινήσει να εγχέουν ρεύμα στο Σύστημα Μεταφοράς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. Η «Πτολεμαΐδα» έχει μια μικρή ανάπαυλα λόγω τεχνικών προσαρμογών αλλά αναμένεται όπως και η άλλη μονάδα στη Βοιωτία τους επόμενους μήνες να είναι πλήρως λειτουργικές και με σημαντικό βαθμό αποδόσεων (42% η λιγνιτική, από τις πλέον αποδοτικές διεθνώς, και 63% της Mytilineos).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr