“Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με το πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – εάν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο που θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών υπέρ αυτού του μέτρου”, δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας την περασμένη Τετάρτη.
Από την πλευρά του, όπως μετέδωσε το Reuters, ο προεδρεύων Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι η συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών- μελών.
"Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα του 2023 μέσω μίας κοινής πλατφόρμας", δήλωσε ο Γιόζεφ Σικέλα, όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο.
Η Κάντρι Σίμσον επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει υιοθετηθεί μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο. Η κ. Σίμσον υπογράμμισε ακόμα ότι κάθε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου προϋποθέτει τη μείωση στη χρήση του.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα προταθεί μία πανευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους.
Παράπλευρες “ζυμώσεις”
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την Άτυπη Σύνοδο εξελίχθηκαν εργώδεις συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών που πρωτοστατούν στην επιβολή πλαφόν, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Βελγίου με τη συμμετοχή και των υπουργών της Γερμανίας και της Ολλανδίας που έχουν δημιουργήσει τον αντίπαλο “πόλο” που επιδιώκει τη μη επιβολή πλαφόν.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνάντηση αυτή υπήρξε επιστολή, που υπογράφηκε και από την Ολλανδία αλλά όχι τη Γερμανία. Βέβαια η συμμετοχή της Ολλανδίας όπου εδράζεται το χρηματιστήριο φυσικού αερίου με τον περίφημο δείκτη TTF έχει ιδιαίτερη σημασία.
Όπως αναφέρει η επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα πρέπει να εξεταστεί:
- Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
- Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.
Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, οι προτάσεις διαμορφώθηκαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πέντε υπουργών που ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας.
“Η κοινή επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους άλλους τέσσερις ομολόγους μου αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται” ανέφερε ο κ. Σκρέκας σε σχετική δήλωσή του.
Στην επιστολή επισημαίνονται ακόμη 6 δράσεις που μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα, οι οποίες είναι: κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, βελτιστοποίηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου, εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας προς τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου, ανάπτυξη νέου δείκτη τιμών που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την αγορά, εξοικονόμηση ενέργειας και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr