Το σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας σηματοδοτεί το άνοιγμα της εν λόγω αγοράς, βάσει συγκεκριμένου προγράμματος δράσης και καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, με πρώτο ορόσημο την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2022 και τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης έως τα τέλη του 2023.
Όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας, το βιομεθάνιο δύναται να χρησιμοποιηθεί αντί του φυσικού αερίου για σκοπούς ιδιοκατανάλωσης του Διαχειριστή στη λειτουργία των σταθμών συμπίεσης σε Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και Αμπελιά Φαρσάλων στη Θεσσαλία, η οποία σήμερα πραγματοποιείται με τη χρήση φυσικού αερίου. Καθώς οι δύο εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά σε περιοχές με μεγάλη διαθεσιμότητα αποβλήτων, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μια εφικτή και οικονομικά βιώσιμη λύση, που βελτιώνει σημαντικά και το ανθρακικό αποτύπωμα των σταθμών. Η συνέργεια του ΔΕΣΦΑ με τις δύο εταιρείες αφορά τη συνολική αλυσίδα αξίας του βιομεθανίου, από ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο αποβλήτων για την αδιάλειπτη τροφοδοσία της μονάδας, μέχρι την εγκατάσταση, λειτουργία και διαχείρισή της και την τελική απόληψη του πράσινου αερίου για κατανάλωση.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, σχολίασε: «Το βιομεθάνιο, ως ένα ανανεώσιμο και τοπικά παραγόμενο καύσιμο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση τόσο για τη μετάβαση σε ένα σύστημα πράσινης ενέργειας σε προσιτό κόστος όσο και για τη σημαντική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης. Στην κατεύθυνση αυτή, η υπογραφή της παρούσας Συμφωνίας Συνεργασίας σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την πρακτική ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας παραγωγής βιομεθανίου στην Ελλάδα, έπειτα και από την υποβολή από τον ΔΕΣΦΑ αναλυτικής μελέτης για την ανάπτυξη αγοράς βιομεθανίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιούνιο. Ο ΔΕΣΦΑ, αφοσιωμένος στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, διερευνά πάντα συνέργειες με εταιρείες υψηλής τεχνογνωσίας για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού και ανθρακικού του αποτυπώματος και ως εκ τούτου χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη σημερινή υπογραφή και προσμένουμε στη συνέχιση της γόνιμης αυτής συνεργασίας».
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της POLYECO, κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, δήλωσε: «Με σχεδόν 50 χρόνια εμπειρίας στην προστασία του περιβάλλοντος, είμαστε περήφανοι που η συσσωρευμένη τεχνογνωσία μας συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση του ενεργειακού τομέα. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, επιτάσσει την ανάπτυξη συνεργασιών, στρατηγικών και λύσεων, που θα δημιουργήσουν υψηλές επιχειρηματικές προοπτικές στο μετασχηματισμό των συστημάτων ενέργειας.
Η συνεργασία της Polyeco με τον ΔΕΣΦΑ και την Ergoplanning, για την υλοποίηση πιλοτικού έργου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και συγκεκριμένα Βιομεθάνιο, στηρίζεται στην ανάκτηση ενέργειας από την αξιοποίηση οργανικών μη επικινδύνων αποβλήτων και εντάσσεται στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία. H ένταξη του Βιομεθανίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της πατρίδας μας δεν είναι απλά μια επιβεβλημένη επιλογή, αλλά μια εφικτή και βιώσιμη προοπτική, καθώς συμβάλλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία, την αστική και αγροτική ανάπτυξη, τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και τη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος».
Ο κ. Σπύρος Τζιάκας, εκπρόσωπος της Ergoplanning, δήλωσε: «Ευελπιστούμε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία θα προκύψει λύση, η οποία θα αποδειχθεί αφενός εφαρμόσιμη και αφετέρου πραγματικά πρωτοπόρος για την Ελλάδα, καθώς παρόλο που στην Ευρώπη τέτοιου είδους μονάδες έχουν καθιερωθεί, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη καν το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο. Η πρωτοβουλία, η οποία έχει ξεκινήσει από τον ΔΕΣΦΑ και ορισμένους άλλους φορείς της αγοράς, δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση τέτοιων μονάδων και στη χώρα μας. Ευελπιστούμε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα τόσο για σκοπιμότητα μιας πρώτης μονάδας βιομεθανίου που θα καλύπτει μέρος των αναγκών του ΔΕΣΦΑ, όσο και για την υλοποίηση και άλλων μονάδων, οι οποίες θα έχουν το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε και στην Ελλάδα παραγωγή πράσινου αερίου. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς συνδέεται τόσο με την ανάγκη της ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας, που αναδεικνύεται ακόμη πιο έντονα μέσα από τα γεγονότα που διαδραματίζονται το τελευταίο καιρό, όσο και με την ανάγκη της ουσιαστικής συνδρομής στην ορθή διαχείριση αποβλήτων τα οποία είναι διαθέσιμα».
Το Σύμφωνο Συνεργασίας έρχεται σε συνέχεια της υποβολής ολοκληρωμένης μελέτης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου αναλύονται οι απαιτούμενες προσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς σε εμπορική κλίμακα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr