Βέβαια με δεδομένες τις τιμές αερίου αλλά και τα κόστη κατασκευής το όλο πλάνο έχει μπει σε μια σύνθετη διαδικασία στάθμισης και βέβαια απαιτείται χρόνος τουλάχιστον δυο χρόνων αλλά και σημαντικοί πόροι. Κι όλα αυτά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.
Προς ώρας πάντως η χώρα θα προσθέσει μια πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ενισχύοντας την αποθηκευτική της ικανότητα κατά 130.000 κυβικά μέτρα.
Δύσκολη εξίσωση
Στο μεταξύ, η Ελλάδα είναι σε συζητήσεις με την Ιταλία για να δει αν μπορεί να αποθηκεύσει αέριο στη γειτονική της χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλίσει προμήθειες αν υπάρξει διακοπή της ρωσικής ροής, δήλωσε ο επικεφαλής της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας, χθες, σε συνέντευξη τύπου. Ωστόσο, όπως είπε ότι το όλο θέμα ενέχει δυσκολίες. “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι τεχνικά εφικτή η λύση” σημείωσε και προσέθεσε ότι υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη για τα κόστη και για το εάν είναι συμφέρουσα και αποτελεσματική η αποθήκευση στην Ιταλία.
”Εχει βγει κανονισμός ευρωπαϊκός. Τεκμηριώνουμε τη θέση μας στη βάση τεχνικών ζητημάτων” συμπλήρωσε τονίζοντας ότι είναι εθνική η απόφαση, που θα ληφθεί. “Πρέπει να δείξουμε αίσθημα συνεργασίας” συμπλήρωσε.
Η Αθήνα είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει την πρόταση της πριν να την παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο Δαγούμας. Να σημειωθεί ότι τόσο η δυνατότητες μεταφοράς μέσω αγωγών Ιταλίας - Ελλάδας είναι περιορισμένη, εκτός αν βρεθεί μια φόρμουλα με τις ποσότητες του ΤΑΡ (να κατακρατούνται π.χ. για Ελληνική χρήση αποθήκευσης), όσο και οι ανάγκες της Ιταλίας, τα κόστη αγοράς, αλλά και οι γενικά τεταμένες διμερείς σχέσεις δε βοηθούν στο όλο θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα μα γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους ενόψει του χειμώνα προκειμένου να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τις προμήθειες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για το φυσικό αέριο και θα χρειαστεί να αποθηκεύσει αρκετό αέριο σε άλλες χώρες για να καλύψει το 15% της ετήσιας χρήσης, που έφτασε τα 7 δισ. κυβικά μέτρα το περασμένο έτος.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας“όλοι βλέπουν την Ελλάδα ως κόμβο. Άλλες χώρες είναι σε πιο δύσκολη θέση” σημείωσε και τόνισε ότι “υπάρχουν μέτρα που ενεργοποιούνται ανάλογα με την κατάσταση συναγερμού. Δεν μπορώ να πω κάτι περαιτέρω για λόγους εθνικούς” σημείωσε κι ανέφερε ότι “είμαστε εξασφαλισμένοι Υπάρχουν εμπορικά προγράμματα που εγγυώνται για την επάρκεια. Είναι δύσκολα θέματα αυτά αλλά όλοι συνεργαζόμαστε εξαιρετικά” τόνισε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr