Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΡΑΕ στο θέμα του επιτρεπόμενου εσόδου σημείωσε ότι απέρριψε το αίτημα του Διαχειριστή για αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου μιας και δεν υπήρξε επαρκής τεκμηρίωση. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ΡΑΕ καθόρισε την απόδοση των κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ για το 2022 στο 6,1 % (έναντι 7.5 % που ήταν η αρχική πρόταση του ΑΔΜΗΕ και 5,57 % το 2021) με το σκεπτικό ότι έχει μειωθεί το κόστος λόγω της μείωσης της φορολογίας, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθεί στο μέλλον το κόστος δανεισμού να υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω.
“Θέλουμε να γίνονται επενδύσεις, αλλά δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα. Ο ΑΔΜΗΕ θα πάρει 6,1% και θα πει ευχαριστώ. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, να το πει” ανέφερε ο κ. Δαγούμας και συμπλήρωσε:
“Στην Αρχή εφαρμόζουμε τυπολογίες και μεθοδολογίες εσόδων. Υπάρχει το κόστος δανεισμού, ιδίων κεφαλαίων. Κτλ. Παίρνουμε τα στοιχεία αυτά και αποφασίζουμε. Υπάρχει παραπληροφόρηση.
Με τη μείωση της φορολογίας στο 20% από 22% πέφτει κατά 0,5% Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον” τόνισε και είπε: “Ο ΑΔΜΗΕ έχει δανεισμό 840 εκ και με επιτόκιο 2,8% σταθμισμένο. Αν το 2024 πάρει ένα δάνειο πιο ακριβό και τότε να έλθει και να μας κάνει αίτημα αναθεώρησης. Ο ρόλος του ρυθμιστή είναι να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον” υπογράμμισε. “Να είστε περήφανοι που έχετε ρυθμιστή που το κάνει. Εφαρμόζουμε τον τύπο. Έχουμε εγκρίνει ό,τι έρχεται με τεκμηριωμένο τρόπο” είπε και προσέθεσε ότι ο ΑΔΜΗΕ “ζητεί 1400 θέσεις εργασίες περίπου. Έχει 1200 μόνιμους και 464 μπλοκάκια και ζητά να πάει 2400 όλα μαζί. Ο CEER λέει ότι ανάλογοι ρυθμιστές ότι με βάση τα στοιχεία του 2019 έχουν 30% λιγότερα” υπογράμμισε. “Πόσα άτομα απαιτούνται για ένα καλώδιο από Αττική προς Δωδεκάνησα” διερωτήθηκε, “Από το 1,4 δισεκ. της επένδυσης θα πάρει 6,1%. Δηλαδή θα πάρει 100 εκ. Σας φαίνεται λίγο να βγάζεις ένα διαγωνισμό στον αέρα και να διασφαλίζεις 100 εκατ.” σημείωσε “αδειάζοντας” τη διοίκηση του Διαχειριστή.
Παράλληλα δεν άφησε εκτός κριτικής και τον ΔΕΔΔΗΕ. “Ζητούμε συνεργασία για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των καταναλωτών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αν δεν θέλουν, θα το επιβάλλουμε. Ο καταναλωτής πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια”, ανέφερε ο κ. Δαγούμας. Ανήγγειλε επίσης ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ συνολικά για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. “Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, δεν απαντούν στα παράπονα των καταναλωτών που υποβάλλονται στη ΡΑΕ και λάβαμε την θρασύτατη απάντηση ότι έχουν δικό τους εργαλείο παραπόνων”, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Συνολικά ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι τόσο οι Διαχειριστές δικτύων όσο και οι επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέλουν και εγγυημένες και υψηλές αποδόσεις. “Υπάρχει μια υπερβολή, δεν είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα”, είπε. “Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτάσσει σαφείς ρόλους για τους Διαχειριστές και το Ρυθμιστή. Οι Διαχειριστές έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Οφείλουν να υλοποιούν το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να παρέχουν (και να βελτιώνουν) τις υπηρεσίες τους”.
Αιχμές στο ΥΠΕΝ
Παράλληλα ο επικεφαλής της ΡΑΕ σημείωσε ότι έχει παραπέμψει το φακέλου λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επιπλέον, άφησε, αιχμές για τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
“Είμαστε σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουμε κοινοποιήσει το σύνολο στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή, την περασμένη Παρασκευή”, ανέφερε, θυμίζοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Σε σχέση δε με την νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της, αν και η πρόταση της ΡΑΕ όπως είπε ήταν διαφορετική (συγκεκριμένα, να αποτυπώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή).
Παράλληλα η ΡΑΕ προχωρά στη δημιουργία βάσης δεδομένων για τη λιανική αγορά ρεύματος στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά οι χρεώσεις (βασικές χρεώσεις και ρήτρες όσο υπάρχουν, επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, πάγια, εγγυήσεις, εκπτώσεις, περίοδος καταμέτρησης, όγκος κατανάλωσης, ακόμη και τα δημοτικά τέλη) αναλυτικά για κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.
Ο κ. Δαγούμας άσκησε έντονη κριτική τόσο προς το υπουργείο για μια σειρά από εκκρεμότητες “Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. Ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης”, είπε ο επικεφαλής της ΡΑΕ.
ΔΕΠΑ Υποδομών
Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με την τροπολογία με την οποία καταργείται η πιστοποίηση που έχει παράσχει η ΡΑΕ στους διαχειριστές των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τόνισε ότι θα στείλει τον φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέμα που αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Διαφώνησε επίσης με την ρύθμιση που επιβάλλει την επανυποβολή του συνόλου των φακέλων για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας η οποία όπως υποστήριξε λειτουργεί υπέρ μελετητών, συμβούλων και ακαδημαϊκών που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.
Τόνισε πάντως ότι η μείωση στην χονδρεμπορική τιμή και η φορολόγηση των υπερκερδών είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ασφάλεια εφοδιασμού
Σε σχέση τέλος με την ασφάλεια εφοδιασμού ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα δεν θα μπορεί ικανοποιεί συνδυαστικά και την εσωτερική ζήτηση και την ζήτηση από γειτονικές χώρες που είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση και προσβλέπουν στην υποστήριξη από τη χώρα μας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr