Η διακοπή γίνεται στο πλαίσιο της ετήσιας προγραμματισμένης συντήρησης του Turk Stream.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.
Η τροφοδοσία της χώρας θα συνεχιστεί με LNG, υπάρχουν υψηλά αποθέματα, αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού, επισημαίνουν.
Εκτός απροόπτου, μετά τις 27 Ιουνίου, η ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom, θα επανέλθει κανονικά.
Τιμές στο... Θεό
Πάντως πρόκριμα των δυσκολιών που ενέχει η “βίαιη” απεξάρτηση της Ευρώπης και της Ελλάδας από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας και δη το φυσικό είναι η κίνηση των τιμών ενέργειας για σήμερα. Αυτό που καταγράφεται είναι μια εκτόξευση, που κυμαίνεται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το +14,9% στη Μάλτα και +44,4% στην Ελλάδα μέχρι το 129,6% στην Εσθονία και 170,6% στην Φινλανδία. Κύρια αιτία, βέβαια, η πορεία των τιμών φυσικού αερίου, το οποίο σε διάστημα μιας εβδομάδας από τα 83 ευρώ ανά Mwh ανήλθε σε 124 ευρώ εξαιτίας των κινήσεων της Ρωσίας να μειώσει τις ποσότητες που στέλνει στην Ευρώπη επικαλούμενη “τεχνικά” προβλήματα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία με “παραδοσιακά” αυξημένες τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά είχαν μικρότερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με τις χώρες του βορρά, που βρέθηκαν πλέον και αυτές να έχουν τιμές στο …”Θεό”.
Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά η ΡΑΕ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, στην Αγορά της Επόμενης Μέρας είναι στα 241 ευρώ/Mwh από 167 ευρώ χθες. Πρόκειται για άλμα 74 ευρώ ή 44% στην τιμή της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την τελική τιμή να ανέρχεται στα 241,71 ευρώ για σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου από 167 ευρώ που ήταν την Κυριακή 19/6.
Την ίδια ώρα, η εκτόξευση της Mwh στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ακόμη πιο “εντυπωσιακή”. Στα στα 303 ευρώ στη Γαλλία, στη Γερμανία στα 267 ευρώ, δείγμα του πόσο αναμένεται να πειστούν οι εν λόγω μεγάλες οικονομίες από την “επόμενη μέρα” του ¨”διαζυγίου” με τη Ρωσία. Οι υπόλοιπες χώρες εκτός της Πορτογαλίας και της Ισπανίας η τιμή της Mwh κινήθηκε υψηλότερα των 250 ευρώ. Στην ιβηρική χερσόνησο η τιμή της Mwh ήταν στα 157 ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι εφαρμόζεται πλαφόν στις τιμές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr