Όπως αναφέρει κορυφαίος παράγων, εναλλακτικού παρόχου ενέργειας, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έχει πολλαπλασιάσει τους τζίρους με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να έχουν κι αυτοί μεγαλώσει. “Οι περισσότεροι μικρότεροι πάροχοι είχαν συνηθίσει με τζίρους στα 250 - 300 εκατομμύρια και σήμερα καλούνται να διαχειριστούν πωλήσεις της τάξης του 1 δισεκ. ευρώ. Αυτό από μόνο του θέτει ζητήματα, όπως της διαχείρισης της ρευστότητας, των πιθανών κινδύνων από τις χρηματοροές πληρωμών κτλ. Την ίδια ώρα το ποσοστό κέρδους επί της διαφοράς αγοράς και πώλησης της μεγαβατώρας είναι το ίδιο” αναφέρουν τονίζοντας ότι το ασταθές περιβάλλον τιμών είναι μεγάλος κίνδυνος. Οι εταιρείες δεν μπορούν να διαχειριστούν μεταβολές τιμών πάνω από 10 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ είναι πολύ μικρό το ποσοστό των πωλήσεων όπου μπορεί να γίνει αντιστάθμιση ρίσκου από στελέχη μικρότερων παρόχων".
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η μέση τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας, κατά τον μήνα Απρίλιο ξεπερνά τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ από τον Ιανουάριο καταγράφονται συχνά μεγάλες αυξομειώσεις. Τούτων δοθέντων πολλές εταιρείες στον κλάδο της προμήθειας καλούνται αφενός να κινηθούν σε ¨κινούμενη” άμμο και να καταβάλλουν πολλαπλάσια ποσά σε σχέση με 12 μήνες πριν (και πολύ περισσότερο σε σχέση με το 2020) ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους για συμμετοχή στην χονδρεμπορική αγορά.
Δοκιμασία ρευστότητας
Ουσιαστικά αυτό που τονίζεται, από στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε το Reporter, είναι ότι η εκτόξευση των τιμών ενέργειας οδηγεί σε μια παρατεταμένη δοκιμασία πολλές εταιρίες, ειδικά τις μη καθετοποιημένες καθώς αναγκάζονται σε μεγάλη “αιμορραγία” ρευστότητας. Κάποιοι, μάλιστα, δε διστάζουν να μιλήσουν για επικείμενα "κανόνια'', ενώ δε λείπει η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο εάν οι τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα επί μακρόν.
“Απαιτείται αυξημένη οικονομική δυνατότητα”, όπως σημειώνεται, “για να καλυφθούν οι ανάγκες προμήθειας στη χονδρική αγορά και να στηριχθεί η κατανάλωση των πελατών” τονίζεται σχετικά. Μάλιστα ειδικά για όσους δεν έχουν ιδιοπαραγωγή, γνώστες του κλάδου αναφέρουν, ότι θα πρέπει χαράσσουν μια συγκροτημένη και καλά ζυγισμένη πολιτική αντιστάθμισης ρίσκου, όσο είναι εφικτό, αλλά και διαχείρισης των κινδύνων από ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών.
Κατακόρυφη άνοδος διακανονισμών
Στο μεταξύ, έχουν τριπλασιαστεί τα αιτήματα διακανονισμών σε σχέση με τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα με βάση όσα αναφέρουν κορυφαία στελέχη ενός από τους παρόχους ενέργειας. Όπως τονίζεται, με βάση την εικόνα που έχουν από το δικό τους πελατολόγιο, μαζικά πλέον οι καταναλωτές προσπαθούν μέσα από ρυθμίσεις να βάλουν σε σειρά το μεγάλο όγκο υποχρεώσεων που επιφέρει το ράλι τιμών στην ενέργεια.
Παράλληλα όπως τονίζεται έχει διπλασιαστεί και ο αριθμός εκείνων που αθετούν τις ημερομηνίες πληρωμών, χωρίς ωστόσο ακόμη, να διαταράσσεται η κουλτούρα πληρωμών καθώς οι “κόκκινοι’ οφειλέτες ακόμη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr