Εστιάζοντας στην ενεργειακή διάσταση της κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. «Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» σημείωσε.
Υπογράμμισε πάντως πως υπάρχουν τρόποι αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό πως σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και διαβεβαίωσε πως η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους για όσο διαρκέσει η κρίση.
Επισήμανε στη συνέχεια πως σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι μετά από ελληνική πρόταση η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. «Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας το αιολικό και ηλιακό δυναμικό και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr