Συγκεκριμένα, οι τιμές ενέργειας, που προκύπτουν από τον μέσο όρο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων, αυξήθηκαν στην Ελλάδα με ετήσιο ρυθμό 40,5%.
Γενικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ενέργειας στην ΕΕ έφτασε στο 27% τον Ιανουάριο, συνεχίζοντας την ανοδική του τάση.
Μετά το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε ετών τον Μάιο του 2020 (-11%), ο ενεργειακός πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται, αλλά συνέχισε να παρουσιάζει αρνητικούς ρυθμούς μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, κυμαινόμενος μεταξύ -9% και -1%.
Από τον Μάρτιο του 2021, ο πληθωρισμός της ενέργειας ήταν θετικός και αυξανόταν σχεδόν συνεχώς, φθάνοντας το 26% τον Νοέμβριο του 2021 και το 27% τον Ιανουάριο του 2022.
Ο ρυθμός πληθωρισμού για την ενέργεια είναι ο υψηλότερος από τότε που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) το 1997.
«Πρωταθλητής» το φυσικό αέριο
Εξετάζοντας τις επιμέρους συνιστώσες της ενέργειας, το φυσικό αέριο έφτασε στο υψηλότερο σημείο του τον Ιανουάριο του 2022, σχεδόν 41%, αύξηση 13,5 ποσοστιαίας μονάδας (pp) σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά υψηλότερη από άλλες πηγές ενέργειας.
Τα καύσιμα (συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, ντίζελ, υγρών καύσιμα και άλλα καύσιμα) διαμορφώθηκαν στο +26% (-2,8 π.μ.) και η ηλεκτρική ενέργεια στο +24% (+3,1 π.μ.).
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το Βέλγιο (67%) και η Ολλανδία (58%) κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές ενέργειας τον Ιανουάριο, ακολουθούμενα από τη Λιθουανία (43%), την Εσθονία (41%) και την Ελλάδα (40,5%).
Στον αντίποδα, ο ενεργειακός πληθωρισμός ήταν 0% στη Μάλτα, με την Κροατία και την Πορτογαλία να ακολουθούν και οι δύο με 12%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr