Πάντως η βούληση για πάταξη φαινομένων παραβατικότητας είναι δεδομένη, με βάση όσα ανέφερε ο κ. Δαγούμας ο οποίος ενδεικτικά παρέπεμψε στα πρόστιμα που επέβαλε για ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2020 προμηθευτών προς τους Διαχειριστές, αλλά και σε τρέχουσα ανάλογη έρευνα για το 2021.
Ο κ. Δαγούμας σημείωσε, ωστόσο, ότι στο πλάνο της ΡΑΕ είναι και μια διαδικασία δημοσίευσης και μιας «θετικής λίστας» με όσους συμμορφώνονται στους κανόνες ως κίνητρο για την ομαλή πορεία της αγοράς. Δεν παρέλειψε, έτσι, να πει, πριν περάσει αυτή η ιδέα, βέβαια, στο κανονιστικό πλαίσιο, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές παρόχων προς διαχειριστές αλλά και καταναλωτών προς παρόχους. «Εκτιμούμε ότι το επόμενο δίμηνο» θα αυξηθούν οι αιτήσεις διακανονισμών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση ειδικά με τους Διαχειριστές τόνισε ότι η Αρχή έχει βάλει στο «μικροσκόπιο όλες τις κινήσεις τους.
«Δεν είναι ”pass through” (δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την Αρχή) η Αρχή. Δεν ξέρω τι είχαν μάθει μέχρι τώρα. Δεν αποδεχτήκαμε προτάσεις επενδύσεων που δε συνάδουν με τις βασικές αρχές που ισχύουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Θα κόβονται δαπάνες εφόσον δεν τεκμηριώνονται» τόνισε.
«Δεν είμαστε αποικία. Θα πρέπει οι αποφάσεις να παίρνονται με τεκμηριωμένο τρόπο. Τα premiums δεν είναι χάρισμα στους διαχειριστές, είναι αποτέλεσμα κόστους οφέλους. Αν το όφελος είναι πολύ μεγάλο τότε είναι εύλογο μπορεί ο κάθε διαχειριστής να πάρει ένα κέρδος. Δε χαρίζονται χρήματα από τους καταναλωτές σε διαχειριστές» τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η ΡΑΕ είναι σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και αντίστοιχες αρχές χαίροντας εκτίμησης για το ότι φέρνει σε πέρας με λιγοστά μέσα ένα δύσκολο έργο.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε ότι η Αρχή προχωρά βήμα - βήμα σε δράσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά, αλλά και έντασης του ανταγωνισμού. Έτσι την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε το νέο εργαλείο σύγκρισης των τιμών χονδρικής σε επίπεδο Ευρώπης. Επίσης ανακοίνωσε ότι στα σκαριά είναι η δημιουργία του θεσμού του ενεργειακού διαμεσολαβητή, αλλά και η αλλαγή των τιμολογίων στο φυσικό αέριο κατ΄ αναλογία με ό,τι έχει γίνει στο ρεύμα. Επίσης σημείωσε ότι θα "τρέξει" και μια νέα φάση αλλαγών στους λογαριασμούς ρεύματος, όπου θα τεθεί επί τάπητος η κατάργηση του "πέναλτι" για πρόωρη αλλαγή προμηθευτή, τα όρια στην επιβολή ρήτρας αλλά και μια έτι πιο παραστατική προσυμβατική φόρμα ενημέρωσης.
Σχετικά με τις τιμές ρεύματος τόσο στην χονδρεμπορική αγορά όσο και στη λιανική, ο κ. Δαγούμας υποστήριξε παρουσιάζοντας στοιχεία πως η Ελλάδα κινείται κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αν και όπως διευκρίνισε στη χονδρεμπορική η χώρα μας κινείται σε υψηλά επίπεδα στην Ε.Ε. αποδίδοντας τις τιμές στη γειτονική αγορά της Ιταλίας που επηρεάζει την περιοχή της Βαλκανικής.
Σε σχέση με τη λιανική αγορά και αναφορικά με την τιμή ρεύματος ο κ. Δαγούμας σχολιάζοντας πρόσφατη μελέτη του HEPI σημείωσε ότι οι τελικές τιμές που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούσαν την Αθήνα και τον μήνα Δεκέμβριο δεν περιλαμβάνανε τις επιδοτήσεις για αυτό και η πρωτεύουσα της χώρας εμφανιζόταν στην έκτη υψηλότερη θέση «Είμαστε στο μέσο όρο της Ευρώπης», είπε και προσέθεσε ότι «είμαστε κοντά στις τιμές της περιοχής μας» που όμως είναι ακριβότερη από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Απέδωσε, εν μέρει στην Ιταλία, την εικόνα αυτή αλλά και σε ελλείμματα στην εγχώρια αγορά.
Ερωτηθείς ο κ. Δαγούμας για τις προβλέψεις της Αρχής αναφορικά με την πορεία των τιμών ενέργειας, σχολίασε πως εκτιμά την αποκλιμάκωση τους προς τον Απρίλιο του 2022 αλλά μεγαλύτερη υποχώρηση αναμένεται το 2023.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr