Αναλυτικότερα:
Citigroup
H Citigroup επιστρέφοντας στην πρόσφατη ανάλυση της περί της επηροής του αποτελέσματος της κάλπης στην αγορά, επαναλαμβάνει πως αναμένειη Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει φιλικές προς την αγορά πολιτικές και η νίκη της θα έχει ουδέτερη επιροή στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο , βραχυπρόθεσμα αναμένεται να αποτελέσει καλά νέα για την αγορά καθώς θα συνεχισθούν οι οικονομικές πολιτικές που ξεκίνησαν στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης.
Η αμερικάνικη τράπεζα υπενθυμίζει ότι το αρνητικό σενάριο της για την αγορά θα ήταν η ανάδειξη νέας κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία, όπως τελικά συνέβει. Αυτό το γεγονός θα μειώσει τις πιθανότητες για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ελλάδα αφορά το «άρρωστο» ασφαλιστικό σύστημα με το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να ασχοληθεί ίσως το 2009. Ετσι, η Citigrοup τονίζει πως η οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να οδηγήσει σε ανησυχίες στην αγορά εάν οι μεταρρυθμίσεις και η ολοκλήρωση τωνιδιωτικοποιήσεων δεν υλοποιηθούν στο επίπεδο που αναμένεται από την αγορά. Οσον αφοιρά τις επημέρους μετοχές, η Citigroup θυμίζει τα σχόλια του υπουργού των οικονομικών πριν τις εκλογές και τα ερμηνεύει...
ΟΤΕ - Οπως ειπε ο υπουργός «εάν υπάρξει ο σωστός στρατηγικός επενδυτής θα συνεχίσουμε με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού και εάν δεν βρεθεί αυτός θα κοιτάξουμε προς άλλη κατεύθυνση έτσι ώστε ο ΟΤΕ να λειτουργήσει σαν μία επιχείρηση με διάφορους επενδυτές, στα παλσία του ανταγωνισμού (...) με το κράτος να διατηρεί τουλάχιστον το 5-10% για λόγους εθνικής ασφάλειας». Η Citigroup μεταφράζει αυτά τα σχόλια ως συνέχιση της αναδιάρθρωσης και των προσπαθειών μείωσης κόστους από πλευράς ΟΤΕ και πως η περαιτέρω ιδιωτικοποίησης είναι «στα χαρτιά» στο εγγύς μέλλον. Επίσης, η χθεσινή κινηση της Marfin Investment Group η οποία αύξησε το ποσοστό της στον ΟΤΕ στο 10,8%, και έγινε ο δέυτερος μεγαλύτερος μέτοχος του οργανισμού, θα έχει σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, σημαντικές και αναπόφευκτες συνέπειες για τα πλάνα ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης από την κυβέρνηση.
ΔΕΗ - « Το σημαντικό πράγμα / προτεραιότητα είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός / μεταρρύθμιση των λειτουργειών της επιχείρησης και όχι η ιδιωτικοποίηση» Αυτά μεταξύ άλλων είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός για την ΔΕΗ λίγο πριν τις εκλογες και η Citigroup πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση και η μεταρρύθμιση όσον αφορά την ΔΕΗ, θα είναι μονόδορμος για την κυβέρνηση και πως εάν η διαδικασία γίνει σωστά ( π.χ μέσω μείωσης του κόστους, σημαντικών προσαρμογών στα πάγια και επίσης την εφαρμογή της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (RAB) ) τότε αυτό θα προσθέσει σημαντική αξία στην ΔΕΗ κάτι που πιθανότατα να επιθυμεί η κυβέρνηση εάν προχωρήσει σε οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - « Δεν θέλουμε να δούμε το Τ.Τ να συγχωνεύεται με ένα άλλο ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα καθώς αυτό θα μείωνε τον ανταγωνισμό και θα επηρέαζε τον ρόλο της τράπεζας ως τράπεζα των μικρών επενδυτών και των μικρών καταθετών» τα λόγια αυτά του υπουργού η Citigrοup τα μεταφράζει ως αρνητικά για την τράπεζα καθώς εάν η κυβέρνηση προχωρούσε στην συγχώνευσή της με μία άλλη ελληνική τράπεζα τότε το Τ.Τ θα αποκτοόσε πολύ καλύτερο «όνομα» ( franchise value ).
Aγροτική Τράπεζα - « Η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 51% και το ποσοστό της θα μειωθεί μέχρι αυτό το επίπεδο μόνο. Η τράπεζα έχει ένα σημαντικό ρόλο στο αγροτικό τομεά και πρέπει να τον προστατέψουμε.» Η Citigroup δεν προχωρά σε σχολιασμό αυτών των δηλώσεων του υπουργού.
UBS
Eκτός από την Fitch Ratings η οποία φαίνεται πως σπρώχνει την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, και άλλοι διεθνής αναλυτές επικεντρώνονται στις μεταρρυθμίσεις αλλά όσον αφορά τις εισηγμένες επιχειρήσεις του δημόσιου τομεά, καθώς οι εξελίξεις γύρω από αυτές αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την πορεία της εγχώριας αγοράς.
Σε πρωινό της σχόλιο η UBS έσπευσε να σχολιάσει τις πιθανές εξελίξεις στον ΟΤΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr