«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας» ήταν η απάντηση από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση που εξήγησε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γίνεται τώρα καθώς είναι «ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και ανάγκη για τη χώρα».
Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης με την κίνηση αυτή «η εταιρία αλλά και η χώρα μειώνουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις».
Μιλώντας σε 120 αναλυτές κατά τη διάρκεια του χθεσινού 2ωρου conference call, δείγμα τη σημασίας που δίνει η αγορά στις κινήσεις της διοίκησης, ο κ. Στάσσης παρουσίασε το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ
Να σημειωθεί ότι τέθηκε εμφατικά το γιατί γίνεται αύξηση τώρα και όχι αργότερα όταν η επιχείρηση θα έχει υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. Μάλιστα δεν έλλειψε η αγωνία για την πορεία της μετοχής, στην οποία είχαν ποντάρει πολλοί μακροχρόνιοι επενδυτές για ανάκτηση χαμένου εδάφους από παλαιές τοποθετήσεις τους.
Πάντως ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι η συγκυρία είναι άκρως θετική και θα πρέπει η ΔΕΗ να το αξιοποιήσει. Όπως είπε μετά το 2022 και την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, ουδείς θα μπορεί να προβλέψει μα ακρίβεια ποιές θα είναι οι συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε η διοίκηση η όλη διαδικασία της αύξησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο. Συντονιστές της ΑΜΚ προβλέπεται είναι η Citi και η Goldman Sachs. Η απόφαση για την ΑΜΚ προβλέπεται να εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 19 Οκτωβρίου. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building ενώ θα ανακοινωθεί και η τιμολόγηση. Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση οι νέες μετοχές θα προσφερθούν σε διεθνείς θεσμικούς αλλά και σε Έλληνες, με προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους. Στόχος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη, πιο ενεργή μετοχική διάρθρωση και ρευστότητα. Η κατανομή των νέων μετοχών και η τελική τιμή θα εγκριθούν από το ΔΣ της εταιρείας.
Επενδυτικό πρόγραμμα
Πάντως με «καύσιμα» από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τις τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις, το μάζεμα των ανοιγμάτων σε απλήρωτους λογαριασμούς και τις τιτλοποιήσεις αλλά και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗ, η ΔΕΗ στοχεύει σε υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου ύψους 5,3 δις ευρώ μέχρι το 2024 (εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ 7,2GW και στόχος EBITDA 1,3 δις ευρω) και σε επενδύσεις 8,4 δις ευρώ μέχρι το 2026 (εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ 9,1GW και EBITDA 1,7 δις ευρώ).
Οι επενδύσεις της πρώτης τριετίας μέχρι το 2024 θα αφορούν: 2,9 δις. στις ΑΠΕ, 1 δις στη Διανομή (ΔΕΔΔΗΕ) 1,4 δις. άλλες επενδύσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ όπως αντλησιοταμίευση, συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ψηφιοποίηση, ηλεκτρική κινητικότητα κλπ, ενώ προβλέπεται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ανά έτος οι επενδύσεις που θα υλοποιήσει η ΔΕΗ είναι 600 εκατ. το 2021, 1,2 δισ. το 2022, 2,2 δισ. το 2023, 2 δισ. το 2024, 1,7 δισ. το 2025 και 1,4 δισ. το 2026.
Επίσης η εταιρία στοχεύει σε επέκταση στα Βαλκάνια κι σε επεκτάσεις αλλά και στην ανάπτυξη στους κλάδους της ηλεκτροκίνησης και των τηλεπικοινωνιών.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα από επενδύσεις και συμμαχίες, μέχρι το 2026 η ΔΕΗ προβλέπεται να έχει συνολικά 8117MW μονάδων ΑΠΕ περιλαμβανομένων και των 3441 υδροηλεκτρικών της επιχείρησης.
Ενδιαφέρον έχει η αναφορά ότι ότι στόχος των όλων κινήσεων με την ΑΜΚ είναι τα χρήματα να μην καταλήξουν στον «κουβά» του χρέους γι' αυτό και όπως αναφέρεται δεν επελέγη η πώληση σε έναν επενδυτή του 17%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr