Συνοπτικά:
- Αύξηση πωλήσεων (16,5% αύξηση σε ετήσια βάση) χάρη στο αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας στον κλάδο καλωδίων
- Υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 (+11,3% σε ετήσια βάση). Κινητήρια δύναμη παραμένει ο τομέας των έργων καλωδίων
- Σημαντικό ύψος ανεκτέλεστων παραγγελιών στα 600 εκατ. ευρώ στις 30.06.2021, εξέλιξη που σηματοδοτεί δυναμική ανάπτυξη για το μέλλον (31.12.2020: 500 εκατ. ευρώ), ενώ εξασφαλίστηκαν επιπλέον παραγγελίες εντός του τρίτου τρίμηνου του 2021
- Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 12,2 εκατ. ευρώ έναντι 11,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (+2,5%)
- Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. Ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (αύξηση 43% σε ετήσια βάση)
Επισκόπηση
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, η Cenergy Holdings διατήρησε τη δυναμική που δημιούργησε τα δύο τελευταία χρόνια και έδειξε την ικανότητά της να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Η ομαλή εκτέλεση ενεργειακών έργων τόσο στον κλάδο καλωδίων, όσο και στο κλάδο σωλήνων χάλυβα συνεχίστηκε, με τον κάθε κλάδο να επιτυγχάνει σημαντικά έργα ορόσημα κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών: παραδείγματα είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της «διασύνδεσης των ρεκόρ» μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και η παράδοση του πρώτου πιστοποιημένου αγωγού μεταφοράς υδρογόνου για το δίκτυο αερίου υψηλής πίεσης στην Ιταλία.
Ταυτόχρονα, οι ισχυρές εμπορικές ομάδες σε όλες τις εταιρείες της Cenergy Holdings κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, πράγμα απαραίτητο για την μελλοντική τους ανάπτυξη, και εξασφάλισαν παράλληλα σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα ανά τον κόσμο, διαμορφώνοντας το ύψος του χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών στα 600 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2021. Οι πρόσφατες αναθέσεις της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας, ενός υποθαλάσσιου αγωγού αερίου υψηλής πίεσης στο Ισραήλ, η πρώτη ανάθεση έργου υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης στην Αδριατική Θάλασσα και η υπογραφή συμβάσεων-πλαίσιο με σημαντικούς Ευρωπαίους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας είναι μερικές από τις επιτυχίες των εταιρειών σε διαγωνισμούς έργων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, καθώς η υφήλιος βιώνει συνεχή κύματα έξαρσης του ιού SARS-Cov-2, όλες οι εταιρείες της Cenergy Holdings συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν το πολυτιμότερο αγαθό τους, την υγεία του προσωπικού τους. Το σχέδιο δράσης που ξεκίνησε στις αρχές του 2020 για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού παραμένει σε ισχύ ενώ η Διοίκηση στηρίζει ενεργά τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές μας.
Για τον κλάδο καλωδίων, η υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής και η ομαλή εκτέλεση υποβρύχιων έργων υψηλών απαιτήσεων οδήγησαν σε περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυρές επιδόσεις. Από την άλλη, η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα ανέκαμψε το 1ο εξάμηνο του 2021 με τον όγκο πωλήσεων να αυξάνεται εκεί κατά 16%. Η αύξηση αφορά ένα ευρύ φάσμα τύπων καλωδίων, γεγονός που εξασφάλισε ικανοποιητική απασχόληση σε όλες τις γραμμές παραγωγής χερσαίων καλωδίων. Οι εταιρείες συνέχισαν βεβαίως να εστιάζουν σε προϊόντα και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, στρατηγική που τους πρόσφερε υψηλότερη κερδοφορία, οδηγώντας το σύνολο του κλάδου σε αξιοσημείωτες επιδόσεις, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να αγγίζει τα 42 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω από πρωτοβουλίες για είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές αλλά και από το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα για αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων. Τέλος, στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, η Hellenic Cables έλαβε τη διάκριση Silver από την EcoVadis σύμφωνα με την αξιολόγηση του συστήματος κατάταξης EcoVadis Sustainability Rating του 2021 για τις πρακτικές της, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην εφαρμογή υπεύθυνων επιχειρηματικών δράσεων σε όλες τις δραστηριότητές της.
Στον αντίποδα, στη διεθνή αγορά σωλήνων χάλυβα, επικρατεί ακόμα ασθενική ζήτηση, ιδίως όσον αφορά τους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου. Οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς ενώ ένας μεγάλος αριθμός ενεργειακών έργων είτε αναβλήθηκε είτε εγκαταλείφθηκε, ιδίως στις ΗΠΑ. Ως επακόλουθο, τα έσοδα του κλάδου παρουσίασαν πτώση 22% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA) υποχώρησε κατά 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, καθώς οι τιμές και η ζήτηση πετρελαίου ανακάμπτουν, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές ενέργειας, η Σωληνουργεία Κορίνθου, κύρια εταιρεία του Ομίλου στον κλάδο, θα έχει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Παράλληλα, με στόχο να αντισταθμίσει ακόμα περισσότερο τις γενικότερες συνθήκες υποτονικής ζήτησης και να προστατεύσει την κερδοφορία της, η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα βελτιστοποίησης κόστους που ξεκίνησε το 2020 και περιλάμβανε μέτρα μείωσης κόστους, αλλά και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της βιομηχανικής αριστείας στο εργοστάσιο της Θίσβης. Στο χρηματοοικονομικό πεδίο, συνέχισε την αυστηρή διαχείριση κεφαλαίου κίνησης, μετριάζοντας με τον τρόπο αυτό τις όποιες αυξητικές πιέσεις παρουσιάστηκαν στον καθαρό δανεισμό λόγω των υψηλών τιμών πρώτων υλών.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16% σε 486 εκατ. ευρώ, χάρη στην επιτυχημένη εκτέλεση έργων καλωδίων από το προηγούμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, καθώς και στην ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, παράλληλα με τις υψηλές τιμές μετάλλων (LME). Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση στον κλάδο σωλήνων χάλυβα αντιμετώπισε δυσκολίες, καθώς τα έργα μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δεν έχουν ανακάμψει ακόμα από την πρόσφατη κρίση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πωλήσεις στον κλάδο καλωδίων επιταχύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου καλύπτοντας τη διαφορά στους σωλήνες χάλυβα και οδηγώντας τελικά σε αύξηση 13% έναντι του 1ου τριμήνου του 2021.
Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 11% στα 48 εκατ. ευρώ, αφού η επιτυχημένη εκτέλεση ενεργειακών έργων διατήρησε τη λειτουργική κερδοφορία σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της Σωληνουργεία Κορίνθου. Αντίθετα, το EBITDA επηρεάστηκε από τις διακυμάνσεις τιμών των μετάλλων και διαμορφώθηκε περίπου στα 39 εκατ. ευρώ (-3,4% σε ετήσια βάση). Οι θυγατρικές, εστιάζοντας πάντα σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, κατάφεραν να διατηρήσουν τα περιθώρια τους παρά την αύξηση των τιμών σε όλες τις σημαντικές πρώτες ύλες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,6 εκατ. ευρώ (-16% σε ετήσια βάση) και έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τόσο λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων όσο και των χαμηλότερων μέσων επιπέδων δανεισμού έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Τα κέρδη προ φόρου ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το περσινό πρώτο εξάμηνο. Οι αυξημένες πωλήσεις του κλάδου καλωδίων κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 αποτυπώθηκαν σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας του Ομίλου, οδηγώντας σε αύξηση σχεδόν 50% έναντι του 1ου τριμήνου του ίδιου έτους.
Αντίθετα, τα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου πέρυσι και έφτασαν τα 11,6 εκατ. ευρώ (8,1 εκατ. ευρώ για το 1ο εξάμηνο του 2020), αγγίζοντας το 2,4% των πωλήσεων (έναντι 1,9% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020), καθώς οι ελληνικές θυγατρικές επωφελήθηκαν από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 24% σε 22% σε σχέση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Ο Όμιλος συνέχισε τις επενδύσεις του κυρίως στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο. Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, κατανεμημένες σε 15,6 εκατ. ευρώ για τον κλάδο καλωδίων και 4,4 εκατ. ευρώ για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα.
Το συνολικό κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε σημαντικά στα 135 εκατ. ευρώ στις 30.06.2021 (+34% έναντι των 100 εκατ. ευρώ στις 31.12.2020). Αυτή η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και στο χρονισμό των πληρωμών βάσει προκαθορισμένων χρονικών σημείων για τα έργα υπό εκτέλεση. Ωστόσο, η αύξηση περιορίστηκε μέσω της αυστηρής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, δηλαδή τη διαπραγμάτευση όρων πληρωμής με εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη στενή παρακολούθηση των προμηθειών πρώτων υλών, όποτε αυτό ήταν δυνατό. Συνεπώς, ο καθαρός δανεισμός έφτασε τα 367 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2021, αυξημένος κατά 36 εκατ. ευρώ από τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2020.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr