Ο λόγος για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, έργο με το οποίο εκκινεί η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Μεγαλονήσου.
Μάλιστα το έργο υλοποιήθηκε εντός χρονοδιαγράμματος, μέσα σε 2,5 έτη, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας Covid-19. Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε το έργο σε χρόνο εξαιρετικά σύντομο για τέτοιου είδους έργα και αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά συνολικά στην χώρα, καθώς σύντομα θα επωφεληθούν από τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά οφέλη.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 397 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).
Περιλαμβάνει τα υποέργα:
1. Δύο υποβρύχια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150kV, 200MVA έκαστο, που συνδέουν τη Νεάπολη Λακωνίας με τον κόλπο Κισσάμου στα Χανιά. Τα υποβρύχια καλώδια έχουν μήκος 135 χλμ. και το σύνολο της διασύνδεσης έχει μήκος 180 χλμ. (μαζί με τα χερσαία).
• Δυτικό υποβρύχιο καλώδιο (ανάδοχος Ελληνικά Καλώδια-FULGOR)
• Ανατολικό υποβρύχιο καλώδιο (ανάδοχος PRYSMIAN)
2. Διπλές υπόγειες διασυνδέσεις στην Κρήτη (ανάδοχος CABLEL)
*Υπόγεια γραμμή (30 χλμ.) κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)
3. Δύο τερματικούς σταθμούς (στην Πελοπόννησο & τα Χανιά)
4. Αναβάθμιση των χερσαίων γραμμών και των υποσταθμών από τη Μεγαλόπολη έως τη Νέαπολη
5. Σταθμός STATCOM στο Ηράκλειο Κρήτης (λειτούργησε πρόσφατα)
Γιατί είναι η «διασύνδεση των ρεκόρ»
Η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποκαλείται η «διασύνδεση των ρεκόρ» καθώς πρόκειται για:
- Τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.)
- Τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (132 χλμ.).
- Πρωτόγνωρα βάθη πόντισης (βάθος 1.000 μέτρων) και σημαντικές τεχνικές προκλήσεις λόγω ιδιομορφίας του πυθμένα του Αιγαίου
Επίσης, τα υποβρύχια καλώδια ενσωματώνουν σημαντικές καινοτομίες στο σχεδιασμό τους που τα καθιστούν ελαφρύτερα, ισχυρότερα και πιο φιλικά στο περιβάλλον, καθώς έχουν κατασκευαστεί με πρωτοποριακά υλικά όπως το αραμίδιο. Η ολοκλήρωση ενός τόσο δύσκολου τεχνικά έργου βάζει την Ελλάδα στο ραντάρ των κορυφαίων έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης παγκοσμίως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr