Με βάση πληροφορίες μάλιστα αναμένεται και η ΔΕΗ μέσα στο μήνα να περάσει τις αυξήσεις αυτές στην κατανάλωση. Οι επιβαρύνσεις αναμένεται να είναι της τάξης των 2-3 ευρώ και σε ποσοστιαία βάση γύρω στο 7%. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ελέγχει το 64% περίπου της αγοράς και είχε ανακοινώσει στις αρχές του χρόνου ότι μέχρι το Μάρτιο θα πάγωνε την εφαρμογή της ρήτρας ρύπων που είχε μπει από το Νοέμβριο του 2019 λόγω της εφαρμογής του target model και των μέτρων που είχαν ληφθεί τότε.
Πάντως, όπως αναφέρεται, «με την έλευση του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση λόγω και της εισόδου στο ενεργειακό μίγμα περισσότερης ενέργειας από τους κλάδους των ΑΠΕ και αποκλιμάκωσης των τιμών των ρύπων» κι έτσι πιθανόν η αύξηση των 2 - 3 ευρώ ανά λογαριασμό να φύγει και πάλι. Σύμφωνα, δε, με πηγές της επιχείρησης η εικόνα της αγοράς ρύπων επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η επίσπευση της απολιγντιτοποίησης και στροφής σε ενέργεια από ΑΠΕ.
Πάντως γενικότερα η εικόνα των τιμών των ρύπων έστω κι αν υπάρξει μια ανάσχεση το καλοκαίρι θα είναι ανοδική. Ενδεικτική η αναφορά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών του προέδρου και CEO της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση.
«Τα δικαιώματα ρύπων έχουν φτάσει τα 50 ευρώ ανά τόνο, νούμερα αδιανόητα μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα φτάσουν έως τα 100 ευρώ ανά τόνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, έχει καταστήσει πιο εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα απόσυρσης, με συνέπεια ο λιγνίτης να αποτελέσει παρελθόν για τη χώρα μας ήδη από το 2025».
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε ότι οι νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «αλλάζουν τον κόσμο με τρόπο που δεν περιμέναμε στο παρελθόν» ενώ πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη με αιχμή την ανιούσα που έχουν πάρει οι τιμές στο χρηματιστήριο ρύπων τόνισε ότι αν δεν υπάρξει ριζική στροφή, τότε σε λίγα χρόνια η εταιρία θα αναγκαστεί σε «οδυνηρές» αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα έχουν περίπου διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο (27 ευρώ τον Νοέμβριο 2020), λόγω καιρού, αύξηση κατανάλωσης, και κλείσιμο θέσεων στο χρηματιστήριο ρύπων πολλών ρυπαντών, κάτι που βέβαια πέρυσι δε συνέβαινε με τους ρύπους σε χαμηλές τιμές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr