Το ομόλογο έχει υπερκαλυφθεί πάνω τέσσερις φορές και έχουν προσφερθεί σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, από τα 2 δισ. ευρώ, το 60% με 70% προέρχεται από ξένους επενδυτές, ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κάτω από το 4%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ ξανασυστήνεται στις αγορές ως ένας κομβικός «πόλος», με σημαίνουσα θέση στο εγχώριο και διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι.
Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εισηγμένη πρόκειται να τα διαθέσει για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, αλλά και την μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Υπενθυμίζεται ότι με την έκδοση του 2014 η ΔΕΗ είχε αντλήσει 700 εκατ. ευρώ.
Το ομόλογο περιλαμβάνει ρήτρα αειφορίας (Sustainability – Linked Bond). Τα συγκεκριμένα ομόλογα (SLB) διαφέρουν από τα κλασικά πράσινα ομόλογα, καθώς παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες, όπως η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρησιακού σχεδίου μιας εταιρείας. Γι' αυτό κάθε επιχείρηση με σταθερά μειούμενες εκπομπές CO2 σε βάθος ετών, ισοδυναμεί σε μικρότερο ρίσκο για τους επενδυτές, επομένως συγκριτικά με άλλες, αυτή μπορεί να επιτύχει καλύτερους όρους δανεισμού.
Σε ό,τι αφορά τον στόχο βιωσιμότητας που τίθεται από τη ΔΕΗ είναι να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, έναντι αυτών του 2019.
Μάλιστα υπάρχει και «πέναλτι» στο επιτόκιο, αν δεν πιαστεί ο στόχος, το οποίο ισοδυναμεί με 50 μονάδες βάσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr