Συνολικά, έως τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής, έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στις περισσότερες περιοχές, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης αποκατάσταση.
Να σημειωθεί ότι κατά τόπους υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα καθώς συχνά π.χ. σε πολυκατοικίες δεν έχει αποκατασταθεί τόσο το κοινόχρηστο ρεύμα όσο και των επιμέρους κατοικιών. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις δε λειτουργούν όλες οι φάσεις.
Πάντως όπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτές τις μέρες «ξαναχτίστηκε το δίκτυο».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σύμφωνα με την ΕΜΥ ήταν από τα σφοδρότερα των τελευταίων 40 ετών, επηρεάστηκαν περίπου 100.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά βλάβες που οδήγησαν σε διακοπές ηλεκτροδότησης, σημειώθηκαν στη Βόρεια Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, τα νησιά των Σποράδων και στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Αττική
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της «Μήδειας», παρουσιάστηκαν βλάβες σε τμήματα 87 γραμμών Μέσης Τάσης (ΜΤ).
Τα καιρικά φαινόμενα κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου. Ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει ότι εκείνο το διάστημα υπήρξαν βλάβες σε περίπου 70.000 παροχές (νοικοκυριά).
Ο αντίστοιχος αριθμός βλαβών σε παροχές το βράδυ της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε σε 30.000. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βλάβες αφορούσαν στα ίδια σπίτια.
Η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών οφείλεται σε πτώσεις κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων στις γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης. Μόνο στην Αττική, περίπου 1.500 δέντρα έπεσαν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Συνολικά, υπήρξαν βλάβες σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις γραμμές ΜΤ.
Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 50 στύλοι ΜΤ έσπασαν, κόπηκαν περίπου 40 αγωγοί ΜΤ, ενώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές πάνω από 40 υποσταθμοί ΜΤ.
Αντίστοιχα, στο δίκτυο χαμηλής τάσης (ΧΤ), από την έναρξη της κακοκαιρίας, σημειώθηκαν περισσότερες από 3.000 βλάβες και καταστράφηκαν περισσότερα από 5.000 μέτρα καλωδίων στην Αττική.
Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που απασχολήθηκαν για την αποκατάσταση των βλαβών ενισχύονταν συνεχώς με επιπλέον προσωπικό. Από το πρωί της Παρασκευής, 19 Φεβρουαρίου, 153 ομάδες οι οποίες απαρτίζονται από 683 άτομα και με πάνω από 300 οχήματα και μηχανήματα έργου, εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο αντίστοιχος αριθμός την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, ήταν 460 άτομα.
Συνολικά, έως τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής, έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στις περισσότερες περιοχές, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης αποκατάσταση.
Κεντρική Ελλάδα (Εύβοια, Μαγνησία και Σποράδες)
Στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και στα νησιά των Σποράδων, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης ξεκίνησαν σταδιακά από το βράδυ της Κυριακής, 14 Φεβρουαρίου.
Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της «Μήδειας», επηρεάστηκαν 20.000 νοικοκυριά. Για την αποκατάσταση των προβλημάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησαν 500 παρεμβάσεις.
Αντικαταστάθηκαν περίπου 6 χιλιόμετρα δικτύου (ΜΤ και ΧΤ) και 70 στύλοι.
Ήπειρος
Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή των Ιωαννίνων. Συνολικά προέκυψαν βλάβες σε μήκος δικτύου 94 χιλιομέτρων, επηρεάζοντας σχεδόν 2.500 σπίτια. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ (91 άτομα) έκαναν 537 παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων και αντικατέστησαν 8 στύλους.
Εξώδικο στο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει ο Δήμος Χαλανδρίου
Στο μεταξύ με το πέρας της κακοκαιρίας ξεκινά μια άλλη διελκυστίνδα νομική αλλά και πολιτική για την απόδοση ευθυνών. Είναι ενδεικτικό ότι νομικά κατά του ΔΕΔΔΗΕ θα κινηθεί ο Δήμος Χαλανδρίου για την παρατεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που ακολούθησε την κακοκαιρία «Μήδεια» και άφησε εκατοντάδες νοικοκυριά στο Χαλάνδρι χωρίς ρεύμα.
«Η αποκαρδιωτική κατάσταση με τις διακοπές ρεύματος στις γειτονιές της πόλη μας για 5η ημέρα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.
«Η πρωτοφανής αναλγησία των υπευθύνων του ΔΕΔΔΗΕ δοκιμάζει την υπομονή όλων μας και θέτει σε κίνδυνο περιουσίες, ελπίζουμε όχι και ανθρώπινες ζωές. Έχω δώσει εντολή στη Νομική Υπηρεσία για τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε ο Δήμος Χαλανδρίου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δοκιμαζόμενους δημότες του να κινηθεί νομικά εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Σημειώνεται ότι και στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2021 η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποσαφηνίζεται ότι «οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr