Η κίνηση αυτή ουσιαστικά ,σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην εταιρία καθώς θα ισχυροποιήσει της θέση της στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει στις ΑΠΕ η γερμανική εταιρεία.
Επίσης, όπως αναφέρεται, είναι ένα πρώτο βήμα σε μια σειρά από τακτικές συμμαχίες που αναμένεται να αναπτύξει η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα σε σειρά κλάδων με δυναμικές προοπτικές. Έτσι πέρα από τις ΑΠΕ, στοχεύει στις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτροκίνηση κτλ.
Σημειώνεται ότι με βάση τους γενικούς όρους της συμφωνίας αναμένεται η δημιουργία ενός κοινού σχήματος (Joint Venture - JVCo) όπου κάθε πλευρά θα εισφέρει φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW. Από αυτά το 1 GW αναμένεται να δώσει η ΔΕΗ και το άλλο 1 GW η RWE που θα πρέπει σταδιακά να «κλειδώσει» για λογαριασμό της άδειες ΑΠΕ ή έργα.
Στόχος είναι οι επενδύσεις, που αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, να υλοποιηθούν σε ένα εύρος 3 έως 5 χρόνων. Η εκκίνηση της νέας αυτής εταιρικής μορφής, μάλιστα, αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο του 2021 ενώ στη φάση της κατασκευής και ανάπτυξης των πάρκων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 1000 θέσεις εργασίας
Τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. με την πρώτη να εισφέρει και κεφάλαια έχοντας και την ευθύνη της διοίκησης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρυσι το Μάρτιο είχε υπογραφεί σχετικό μνημόνιο στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Καγκελαρίου Μέρκελ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr