Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στην ενεργειακή κοινότητα;
Στην Ενεργειακή Κοινότητα του Σ.Ε.Γ.Ε. μπορούν να συμμετέχουν μέλη του Συνδέσμου (είτε ως φυσικά, είτε ως νομικά πρόσωπα) με σκοπό να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. Στόχος της ενεργειακής κοινότητας θα είναι η ενίσχυση των ατομικών/οικογενειακών εισοδημάτων, της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας με όρους ενεργειακής δημοκρατίας.
Γιατί να συμμετέχει κάνεις σε μια ενεργειακή κοινότητα;
Ο στόχος της Ε.Ε. είναι η Ευρώπη να αποτελέσει την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050. Ο ρόλος των πολιτών ενισχύεται και σταδιακά εξελίσσονται από καταναλωτές σε ενεργά μέλη και μικρο-επενδυτές τοπικών επενδύσεων έργων καθαρής ενέργειας. Ο πρόσφατος νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες επιτρέπει σε πολίτες, επιχειρήσεις και Δήμους να συνεργαστούν για να παράγουν και να εξοικονομούν ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, καθώς και να αναπτύσσουν και άλλες σχετικές υπηρεσίες και προϊόντα. H δυνατότητα πρόσβασης σε τοπική, καθαρή και οικονομική ενέργεια και σχετικές υπηρεσίες είναι πλέον εφικτή.
Οι ενεργειακές κοινότητες στη Ελλάδα
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Electra Energy Cooperative, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα SmartRue του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκ μέρους του ελληνικού γραφείου της Greenpeace με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, δημοσιευτήκαν τα εξής αποτελέσματα:
· Στην Ελλάδα υπάρχουν 409 ενεργειακές κοινότητες, για τις 26 εκ των οποίων δεν βρέθηκαν πληροφορίες για την τοποθεσία τους και δεν θεωρούνται ενεργές.
· Η ενέργεια που προτιμάται είναι η ηλιακή, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να είναι το κύριο μέσο εισόδου στην αγορά της ενέργειας. Με δεδομένο το κλίμα της χώρας και την ευκολία, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Επίσης, η αποθήκευση ενέργειας, η αιολική ενέργεια και η βιομάζα είναι τεχνολογίες που επίσης ελκύουν κάποιες Ενεργειακές Κοινότητες
· Δυστυχώς, δεν υπάρχει ίση εκπροσώπηση των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς το 93% αυτών. έχουν λιγότερες από 2 γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιο τους.
· Το 34% έχει μία γυναίκα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ μόλις το 17% έχει δύο.
· Μόλις το 1% έχει 4 ή 5 γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιο.
· Το 42% των Ενεργειακών Κοινοτήτων δεν έχει γυναίκα μέλος.
Αυτές οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από 329 σε σύνολο 409 Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων συμβάλλει στη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και αυξάνει τις ευκαιρίες για συμμετοχή στην ενεργειακή μετάβαση μέσα από τη συλλογική διαχείριση κοινών πόρων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr